Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Za dlhoročné týranie Nikolky dostala matka štyri roky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRENČÍN – Na štyri roky do väzenia poslal dnes Okresný súd v Považskej Bystrici 38-ročnú matku siedmich detí. Lýdia K. jedno z nich sedem rokov v kuse týrala. Nikolke od jej siedmich do štrnástich rokov väčšinou pod vplyvom alkoholu spôsobovala fyzické a psychické príkorie.

Týranie vyvrcholilo a pre Nikolku sa zároveň skončilo koncom roka 2008, keď ju matka v noci zobudila s tým, aby jej zapálila cigaretu. Dievčina nemala zápalky, žena sa rozzúrila, otrieskala jej hlavu o sporák, následne ju bosú a v pyžame vyhodila pred dom. Dovnútra sa napriek plaču a prosbám dostala, až keď matka zaspala. Po tomto čine matke odobrali všetky detí a umiestnili ich do Detského domova v trenčianskych Zlatovciach.

Lýdia K. takmer dennodenne Nikolku bez vážnejšieho dôvodu trestala, výhradne od nej vyžadovala domáce práce, nadávala jej, ťahala ju za vlasy a bila ju rukami, rúčkou od metly či drevom na kúrenie. Keď sa pohádala s druhom, vybíjala si to na nej. Napríklad tým, že musela pri nej kľačať. Keď jej ešte v roku 2001 zlomila rúčkou od metly prst na nohe, doktorovi muselo dievča na príkaz matky povedať, že spadlo zo schodov. “Takéto konanie spôsobovalo dieťaťu ťažké fyzické a psychické utrpenie a trpela dlhodobým chronickým deficitom základného citového vzťahu zo strany matky,” informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Súd ženu uznal za vinnú zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby a z prečinu zanedbania povinnej výživy. Obžalovanej zároveň uložil ambulantné protialkoholické liečenie a povinnosť nahradiť Detskému domovu Zlatovce škodu 2 776,40 eura, keďže si po dlhší čas neplnila zákonnú vyživovaciu povinnosť. Lýdia K. na súde vyhlásila, že je vinná, no ponechala si ešte lehotu na prípadné odvolanie na krajský súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu