Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Bláznivé počasie: Leto sa vráti v stredu!

BRATISLAVA - Čo sa to robí? Súčasné počasie je ako kokteil chladného vzduchu s občasným dažďom a silným vetrom. Napriek tomu nezúfajme! Leto sa vráti uprostred budúceho týždňa.

"V stredu bola na Slovensku prekonaná najnižšia priemerná denná teplota od roku 1951. Meteorológovia namerali len 11,7 stupňov Celzia," povedal Oliver Bochníček, šéf Klimatologickej služby Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Nevšedná zima na toto ročné obdobie zasiahla celé Slovensko. V Bratislave od rána fúkal studený vietor. Teplota klesla pod 13 stupňov Celzia, ešteže si panelové domy držia teplo zo slnečných dní. Kto nemusel, radšej ani nevychádzal.

Chladno bolo aj v Banskej Bystrici. "Pamätám si, že na Medarda bolo vždy chladnejšie a upršano, no takáto náhla zmena a chlad už dávno neboli," spomínala obyvateľka Bystrice. Teploty klesli na 10 stupňov Celzia a na Donovaloch dokonca na 2 stupne Celzia. Prudké ochladenie neprekvapilo len ľudí, ale aj zvieratá. Studený vzduch najviac zastihol hniezdiace vtáky a ich mláďatá. Niektoré z nich počasie odsúdilo na smrť. Ohrozené sú aj prírastky u jelenej, srnčej, ale obzvlášť kamzíčej zveri.

Aj za vyprázdnené Košice mohlo počasie. Opustené boli lavičky aj letné záhrady. A to len pred desiatimi dňami tu namerali meteorológovia rekordných 31,5 stupňov Celzia.

Svetre a bundy ani v nasledujúcich dvoch dňoch neodkladajte príliš hlboko. Na naše územie bude prúdiť chladný vzduch od severu, sprevádzaný silným vetrom a prehánkami. Aj dnes má byť na celom území oblačné a daždivé počasie. Zmena je však už na dobrej ceste. "V sobotu nastane zmenšovanie oblačnosti a postupné otepľovanie. Na juhu Slovenska to pocítime výraznejšie ako na severe. Tam bude prebiehať otepľovanie pomalšie. Denné teploty v sobotu vystúpia na 13 až 17 stupňov Celzia, na severe okolo 11 stupňov Celzia," povedala Jana Čerbová, meteorologička SHMÚ. Od pondelka sa začne otepľovať. Leto sa vráti uprostred budúceho týždňa. "Oteplí sa na 25 stupňov Celzia," uzavrela meteorologička.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu