Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Poslanci zasadnú mimoriadne, posúdia návrhy ku Grécku

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Opoziční poslanci sa dnes v parlamente pokúsia presadiť uznesenie, ktorým vyzvú vládu premiéra Roberta Fica predložiť do týždňa na ratifikáciu zmluvu o finančnej pomoci Grécku.

Na mimoriadnej schôdzi budú tiež požadovať analýzu dopadov prijatých krokov na štátny rozpočet a analýzu opatrení pre ozdravenie verejných financií.

Osud návrhov je neistý, opozícia nemá na prijatie svojich požiadaviek dostatok hlasov. Vládna ĽS-HZDS oznámila, že jej poslanci sa schôdze nezúčastnia. Tretia vládna strana, SNS, na rozdiel od svojich koaličných partnerov finančnú pomoc Aténam od začiatku kritizovala.

Parlament zasadne mimoriadne po tom, čo minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) podpísal cez víkend rámcovú zmluvu, ktorá umožnila rozbehnúť finančnú pomoc štátov eura Aténam.

Slovensko by ako člen eurozóny malo Grécku požičať 816 miliónov eur. O poskytnutí slovenskej časti pôžičky v rámci mnohomiliardového balíka by mal podľa premiéra rozhodnúť až parlament, ktorý vzíde z júnových volieb. Opozícia to však odmietla a iniciovala mimoriadne rokovanie. Ani opozičné strany však v názore na pomoc Grécku nie sú jednotné, KDH sa na rozdiel od SDKÚ-DS a SMK už skôr vyslovilo za pôžičku v záujme stability eura.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu