Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zaplavená Hnúšťa, vyčísľujú škody

Zaplavené centrum Hnúšte Zobraziť galériu (10)
Zaplavené centrum Hnúšte (Zdroj: SITA)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Štvrtkové prívalové dažde spôsobili zaplavenie viacerých obcí na sever od Rimavskej Soboty, najhoršia situácia bola v meste Hnúšťa. Približne hodinový dážď po 17:00 spôsobil vytopenie centra mesta, rodinných domov a budov.

„Okolo 17:45 sme aktivizovali krízový štáb a vyhlásili sme mimoriadnu situáciu,“ povedal pre primátor Hnúšte Michal Bagačka. „Prívalový dážď bol veľmi silný. Najväčšia búrka bola na Sinci, korytami potokov sa valila voda, ťahala štrk, skaly, dokonca vytrhlo aj asfalt a betónový preklad posunulo o pol metra na bok. Jedna prívalová vlna skončila na námestí,“ opísal situáciu primátor, podľa ktorého voda opadla až pred polnocou. „Ako vravia starší ľudia, takúto situáciu si nepamätajú. To bola taká veľká voda, že kanalizácia a potoky ju nezvládli, preto sa to všetko povylievalo,“ dodal Bagačka. Podľa jeho slov je stále zaliata poliklinika, veľa domov a pivníc. Mesto momentálne čistia, za pomoci hasičov odčerpávajú vodu a postupne vyčísľujú škody.

Ako informoval okresný riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Rimavskej Sobote Marek Laššák, poslední hasiči sa z výjazdu vrátili okolo tretej hodiny nadránom. „Zasahovalo ich plus-mínus 40, pomáhali nám však aj z Brezna, Revúcej, Tornale, Poltára, Veľkého Krtíša a z Detvy,“ uviedol Laššák. Podľa jeho slov teraz odčerpávajú vodu zo zaplavených budov a domov, z nemocnice a Základnej školy V. Clementisa v Hnúšti.

V noci bol druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásený aj na dolných úsekoch Rimavy. Ako uviedol riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku, Správa povodia Slanej Ladislav Varga, pred druhou hodinou v noci dosahovala hladiny rieky takmer 280 cm. „Momentálne je to 230 cm, hladina má klesajúcu tendenciu,“ informoval Varga. Situáciu v Hnúšti a okolitých obciach podľa neho zapríčinili prívalové dažde. „Voda sa nevalila z Rimavy, ale z polí do Rimavy,“ povedal riaditeľ. Ako dodal, zrážky sa očakávajú aj v priebehu dnešného dňa a soboty. „Pokiaľ však budú mierne, situácia by nemala byť kritická,“ uzavrel Varga.

Napriek tomu, že hladina Rimavy by stúpať nemala, v Pavlovciach na juhu Rimavskosobotského okresu začali ráno stavať zábrany. "Pieskujeme a napĺňame vrecia. Máme ich zatiaľ stovku," hovorí starosta Ján Janšto, podľa ktorého v obci stále prší a voda už zaliala najspodnejšie záhrady. Ako dodal, rieka Rimava má približne polmetrovú rezervu.

Dnes ráno voda zaliala aj časť vozovky na najväčšom rimavskosobotskom Sídlisku Západ. Na križovatke Okružnej, Českej a Ulice L. Svobodu voda z neďalekého potoka zaplavila cestu aj parkoviská. Podľa primátora mesta Štefana Cifruša, ktorého agentúra SITA zastihla priamo na mieste, ide o nedbanlivosť ľudí, ktorí si pred svojimi domami nevyčistili kanalizačné odtoky. Podľa riaditeľa Technických služieb mesta Rimavská Sobota Pavla Rábelyho nánosy bahna odstránia v priebehu dopoludnia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu