Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Zvolanie schôdze do piatku nie je podľa opozície problém

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia tvrdí, že rokovanie Národnej rady možno pred piatkovým mimoriadnym rokovaním predsedov vlád eurozóny v Bruseli o pôžičke Grécku bez problémov stihnúť.

„Dnes je streda, v piatok môže byť schôdza národnej rady, rokovanie v Bruseli je až večer,“ myslí si Iveta Radičová z SDKÚ-DS, ktorá spolu so šéfom poslaneckého klubu tejto strany Stanislavom Janišom a predsedom klubu SMK Gyulom Bárdosom dnes predložila žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze o pôžičke Grécku s 33 podpismi. Ako Radičová poukázala, rokovanie parlamentu bolo už viackrát aj pre menej dôležité veci zvolané do 24 hodín alebo zákonodarcovia prijímali zákony v skrátenom legislatívnom konaní. Pripomenula, že napríklad aj francúzsky parlament rokoval v utorok do neskorých nočných hodín.

Národná rada má podľa opozície rozhodnúť o mandáte pre vládu a premiéra pre rokovania v Bruseli. Mandát od parlamentného výboru pre európske záležitosti, ktorý bude rokovať vo štvrtok, im nestačí. „Výbor má prenesené kompetencie, že môže rozhodovať a dávať mandát ministrom vlády, poprípade aj predsedovi vlády. Ak si ale pätina poslancov národnej rady vyžiada, aby o danej veci rozhodovala Národná rada SR, o mandáte pre ministra alebo predsedu vlády rozhoduje Národná rada SR, a nie výbor,“ zdôraznil Janiš. Ako vyhlásil, „mandát predsedovi vlády môže dať jedine národná rada a Robert Fico ani Ján Počiatek nebudú rozhodovať o tom, že si Slovensko zoberie pôžičku a následne ju posunie do Grécka, kde sú trojnásobné dôchodky, trojnásobné platy aj trojnásobná životná úroveň.“

Predkladatelia žiadosti o zvolanie mimoriadnej schôdze zdôraznili, že ešte pred týmto krokom vyzvali vládu, aby rokovanie iniciovala. „Keď sa tak nedialo, v zmysle ústavného zákona žiadame o zvolanie schôdze po predložení podpisov,“ vysvetlila Radičová. Volebná líderka SDKÚ-DS za najväčší paradox pôžičky považuje to, že väčšina týchto peňazí nebude posunutá do Grécka, ale do bankového sektora. „A to je celá irónia príbehu pôžičiek pre Grécko,“ poukázala a dodala, že preto trvajú na opatreniach, ktoré by zastavili tento spôsob financovania krajín alebo celej eurozóny. Predseda parlamentu Pavol Paška má podľa zákona na zvolanie rokovania sedem dní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu