Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci vyvinuli vozidlo na potláčanie nepokojov

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA – Svetovú premiéru mal dnes nový slovenský obranný mechanizmus Božena RIOT, ktorý bude technickým pomocníkom na potláčanie demonštrácií, akcií extrémistov, nepokojov v obývaných zónach či „umravnenie“ futbalových a iných športových fanúšikov.

Na veľtrhu obrannej techniky ho predstavila spoločnosť WAY INDUSTRIES, a.s. Krupina, ktorá ho vyvinula v spolupráci s Policajným zborom SR. Nosná časť systému má svoj základ v známom odmínovacom systéme Božena. Oficiálne ho na veľtrhu uviedol minister obrany SR Jaroslav Baška a predseda predstavenstva WAY INDUSTRIES Ľudovít Černák. Podľa ministra treba reagovať na nové hrozby. „Tam treba aj úplne inú techniku," konštatoval Baška.

„Vozidlo sa skladá z nosiča a plne automatizovaného štítu z hliníkovej zliatiny, ktorý sa dá upraviť na potrebnú šírku," povedal generálny riaditeľ WAY INDUSTRIES Milan Slašťan. Štít vysoký 3,75 metra možno zdvihnúť, zúžiť, prípadne rozšíriť priamo z diaľkového ovládača. Maximálne rozpätie je osem metrov, minimálne 4,5 metra. Za štítom je bezpečné miesto pre 18 až 36 príslušníkov zásahovej jednotky. Celková váha systému je približne 7,5 tony. Vozidlo má sofistikovaný kamerový a diaľkový systém, ktorý dokáže monitorovať situáciu a ovládať auto z bezpečia veliteľského vozidla do vzdialenosti minimálne 500 metrov. Stroj je vybavený delom na slzný plyn a megafónom, cez ktorý dav dostáva inštrukcie. Mechanizmus nechráni len ozbrojené zásahové zložky, ale aj priamo demonštrantov pred neadekvátnym zásahom.

Na vývoji mechanizmu Božena RIOT sa pracovalo od marca 2009, pričom spustenie sériovej výroby sa plánuje v júli tohto roka. Tento rok chcú vyrobiť šesť kusov systému Božena RIOT. Následne predpokladaná ročná výrobná kapacita predstavuje 16 až 20 vozidiel.

V súčasnosti slovenský obranný odmínovací systém Božena využíva pri svojich misiách doma i v zahraničí viac ako 25 krajín sveta, do roku 2010 sa ich v Krupine vyrobilo viac ako 200. Minulý rok si 17 odmínovačov kúpila Srí Lanka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu