Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Mŕtve ramená ožijú

Podnikateľ Jozef Halász ukazuje svoje pozemky, ktoré dal zaplaviť.
Podnikateľ Jozef Halász ukazuje svoje pozemky, ktoré dal zaplaviť.

LELES - Po 50 rokoch sa do okolia Lelesa (okr. Trebišov) vracia život. Vďaka miestnemu podnikateľovi Jozefovi Halászovi, ktorý súhlasil so zaplavením 110 hektárov vlastných pozemkov. Súš v mŕtvych ramenách tak v chránenej oblasti Latorica nahradili pôvodné mokrade a nehrozí tu už žiadna prírodná katastrofa.

"Poľnohospodári sa za socializmu vybudovaním kanálov zbavili vody, aby mohli siať pšenicu a kukuricu, skúšali aj ryžu! Bolo to proti zdravému rozumu, pretože už naši predkovia tu pestovali len ďatelinu," povedal J. Halász (46).

Ekologicky čistá úroda mu poslúži pre výkrm hospodárskych zvierat a do mokradí sa zároveň vrátia všetky živočíchy. "Potrvá však roky, pokým žaby, ale aj vtáctvo uveria, že sucho už nenastane," dodal Halász. Mal na mysli potápky, kačice... No vyrastie tu opäť vzácne močiarne rastlinstvo - lekno, leknica, orchidea, iris...

Raritný postup podnikateľa privítala i riaditeľka Správy chránenej krajinnej oblasti Latorica Ingrid Porhinčáková: "Voda sa tu teraz udrží počas celého roka. Zahataním prívodných kanálov v okolí sa vrátila na nížinné miesta, odkiaľ ju kedysi umelý zásah človeka pri meliorácii presmeroval do hlavného koryta Latorice." Zároveň potvrdila obrovský prínos prírode za minimálne náklady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu