Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Juhokórejčania sa za slovenskú hymnu miesto fanfár ospravedlnili

Seoul International Drama Awards
Seoul International Drama Awards

BRATISLAVA - Juhokórejskí organizátori sa ospravedlnili Slovensku za použitie hymny Slovenskej republiky na udeľovaní umeleckých ocenení v Soule.

Slovenský veľvyslanec v Soule Dušan Bella dostal po preverení informácií o použití slovenskej hymny v prenose juhokórejskej televízie list od riaditeľa Soulského organizačného výboru dramatických cien, v ktorom potvrdil, že na ceremónii neprimerane a omylom použili slovenskú národnú hymnu. "Za túto chybu sa z celého srdca ospravedlňujeme a ubezpečujeme vás, že to nebol absolútne žiadny zámer," píše v liste riaditeľ výboru Džong-Suk Kim. "Ďakujeme, že ste nás na túto hroznú chybu upozornili a sľubujeme, že sa viac nebude opakovať," dodal. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí toto vysvetlenie akceptovalo a od začiatku tvrdilo, že v nevedomom použití hymny nevidí zlý zámer, keďže organizátori si ju zjavne vybrali na serióznu udalosť pre jej dôstojnú a ľubozvučnú melódiu, píše hovorca rezortu Peter Stano.

Pri odovzdávaní kórejských divadelných cien znela ako fanfáry melódia slovenskej hymny, táto informácia sa do médií dostala minulý týždeň. Hymnu, jeden zo štátnych symbolov, ako záverečnú znelku v programe použila jedna zo štyroch hlavných juhokórejských rozhlasových a televíznych spoločností, keď vyhlasovali najlepšiu drámu, herca a herečku v rámci cien Seoul International Drama Awards (Soulské medzinárodné dramatické ceny) ešte 11. septembra 2009 . Slovensko v súťaži zastúpenie nemalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu