Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Macejková: Procesy na súdoch sa často nezrýchlia ani na príkaz ÚS

Ivetta Macejková
Ivetta Macejková

BRATISLAVA - Procesy na slovenských súdoch sa často nezrýchlia ani po tom, čo im to nariadi Ústavný súd. Konštatovala to dnes jeho predsedníčka Ivetta Macejková, podľa ktorej od roku 2001 do 2009 súd zaevidoval 641 opakovaných prieťahov a musel sťažovateľom priznať ďalšie odškodné.

Macejková očakáva zlepšenie aj od nových kontrol a disciplinárnych konaní.

"V posledných rokoch neúmerne narastá počet opakovaného vyslovenia základného porušenia práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov," uviedla dnes Macejková. Sťažovatelia tak získavajú nárok na nové odškodné. Slovensko napríklad v rokoch 2006 až 2009 vyplatilo 625.825 eur ľuďom, ktorých podnety uznal Európsky súd pre ľudské práva.

Macejková verí, že situácia by sa mohla zlepšiť spoluprácou so zástupcami ministerstva vnútra, generálnej prokuratúry a Slovenskej advokátskej komory. Spoločne by mali sledovať vývoj všetkých prípadov, v ktorých Ústavný súd uznal, že išlo o prieťahy. Ak sa rozhodovanie nezrýchli, nasledovať by mali postihy vrátane disciplinárnych stíhaní sudcov, advokátov, prokurátorov či policajtov.

Macejkovej zámer zatiaľ nepodporili zástupcovia ministerstva spravodlivosti a Najvyššieho súdu SR, ktorí si vyžiadali niekoľkodňovú lehotu na jeho posúdenie. Naopak, vyslovil sa zaň generálny prokurátor Dobroslav Trnka. "Ide o to (...) aby republika nezačala vehementne prehrávať spory na medzinárodných inštitúciách," povedal.

Trnka považuje za problém aj údajné zdržiavanie súdnych procesov zo strany advokátov, mal by sa preto podľa neho zmeniť Trestný poriadok. Dnes napríklad preložili pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v prípade údajnej korupcie bývalého košického viceprimátora Eugena Čuňa, lebo naň nechcel prísť obžalovaný, na ktorého prítomnosti trval Najvyšší súd.

Prípadné sprísnenie pravidiel pre neúčasť na pojednávaní však už bude mať v rukách budúca vláda. Súčasná novelu Trestného poriadku nestihla schváliť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu