Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ochranárovi zhorel dom, myslí si, že ide o úmysel

Protest proti zonácii Tatier Zobraziť galériu (8)
Protest proti zonácii Tatier

BRATISLAVA - Ochranárovi zo združenia Vlk Braňovi Balážovi v noci zo soboty na nedeľu zhorel dom, kým bojoval za Tatry, myslí si, že ide o podpaľačstvo. Túto informáciu uverejnil portál sme.sk.

Baláž v čase požiaru spal na protest proti návrhu zonácie Tatier v stane na bratislavskom námestí a na festivale Hory a mesto propagoval premiéru bratovho filmu Strážca divočiny, ktorý vyzýva na záchranu Tichej doliny. Drevenica v Beňušovciach pri Liptovskej Mare úplne zhorela, Baláž je presvedčený, že ju niekto zapálil úmyselne. Obáva sa, že požiar môže súvisieť s aktivitami lesoochranárskeho združenia Vlk, kde je členom, tvrdí sme.sk. Policajní a hasičskí špecialisti na zhorenisku pre portál povedali, že horieť začala strecha z tŕstia. Priamo na strechu bol jednoduchý prístup zo svahu za domom. Oficiálne polícia ani hasiči nechceli povedať, či išlo o podpaľačstvo alebo o nehodu. Jednou z verzií bolo podľa okresnej riaditeľky hasičov z Liptovského Mikuláša Evy Krajčiovej aj to, že horieť začalo pre chybu komína. Baláž však tvrdí, že v posledných dňoch nekúrili. "Komín s lapačom iskier aj pec robili špecialisti. Je presvedčený, že aj elektrina bola v poriadku," píše sme.sk.

Bratia Erik a Braňo Balážovci sú jedni z najaktívnejších ochrancov prírody na Slovensku. Boli za blokádou Tichej a Kôprovej doliny, kde chceli štátni lesníci v apríli roku 2007 ťažiť drevo a aj teraz bojujú proti novej zonácii Tatier výhodnej najmä pre drevorubačov a developerov. Mladší z bratov Braňo žije s prírodou do posledného detailu, postavil si dom čisto z prírodných materiálov. Ekologickú drevenicu so strechou z trstiny a stenami vymazanými hlinou začali stavať pred piatimi rokmi, píše portál. Dom v časti Liptovského Trnovca Beňušovce bol pred dokončením a poistiť ho chceli až po kolaudácii. "Bola to naša srdcovka. Keď sme sa vrátili z protestu v Bratislave, dom už bol celý zhorený," vyhlásil Baláž na zhorenisku. "Nemáme nič, všetko sme dali do drevenice. Bývame so synom u rodičov a nevieme, čo bude ďalej," tvrdí so slzami v očiach.

S obnovou drevenice podľa portálu pomôžu ostatní ochranári. V sobotu, keď ešte Baláž dohasieval tlejúce trosky s hadicou, sa mu ozvali štyri ochranárske občianske združenia, ktoré na obnovu domu prispejú. "Poznám ochrancov prírody spod Tatier a viem, že nie je možné zastrašiť ich ani takýmto spôsobom. Už roky maria zámery ľuďom, ktorí kradnú drevo alebo kšeftujú s pozemkami v chránených územiach. My ostatní urobíme všetko pre to, aby sa mohli oprieť o našu solidaritu," povedal pre Juraj Smatana z mimovládky Ekofórum. Balážovci však potrebujú vedieť, čo sa stalo. Ak by požiar zostal nevysvetlený, nevedia, či by sa do Beňušoviec ešte niekedy vrátili zo strachu, či sa to nebude opakovať, píše portál sme.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu