Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ryanair začne lietať do Bratislavy od zajtra rána

Ryanair na Slovensko ešte stále nelieta
Ryanair na Slovensko ešte stále nelieta (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vzdušný priestor nad Slovenskom je síce otvorený už od pondelka, prevádzka na bratislavskom letisku M. R. Štefánika sa však na štandardnú úroveň ešte nevrátila. Dôvodom je pozastavenie letov írskeho Ryanairu, ktorý je najväčším prepravcom v krajine. Nízkonákladový prepravca na dnes zrušil spojenia do šiestich miest, linky by mal opäť spustiť vo štvrtok ráno.

"Všetky ostatné spoločnosti lietajú podľa platného letového poriadku," povedala ČTK hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická. Na dnes sú naplánované pravidelné linky do Moskvy, Prahy a Košíc.

Mnohí cestujúci, ktorí mali zakúpené letenky na lety Ryanairu, sa podľa Madunickej informovali o aktuálnej situácii, davy ľudí preto odletovú halu nezaplnili. Podľa internetovej stránky spoločnosti môžu pasažieri požiadať o preregistráciu leteniek na iný termín alebo požiadať o vrátenie peňazí.

Časť Slovákov po zrušení letov cestovala do zahraničia autobusmi. Hovorkyňa autobusového prepravcu Slovak Lines Eva Vozárová ČTK povedala, že spoločnosť pridala už od minulého víkendu najmä linky smerom do Bruselu a Londýna. "O tieto destinácie je veľký záujem, posilové spoje máme naplánované aj na piatok," uviedla.

Írska letecká spoločnosť dnes ohlásila spustenie letov na Slovensko od štvrtkového rána, pôvodne počítala s ich obmedzením až do popoludnia. Ryanair však naďalej nebude lietať medzi Britániou a Írskom rovnako ako na vnútroštátnych linkách v týchto štátoch.

Zastavenie leteckej dopravy sa podľa ankety Zväzu hotelov a reštaurácií negatívne odrazilo v niektorých hoteloch, kde zahraniční hostia zrušili pobyty. Časť zariadení sa zatvorenie vzdušného priestoru nedotklo a v niektorých hoteloch sa ľudia pre zrušené spojenia zdržali dlhšie. "Hostia museli posunúť svoje odchody - čo je pre nás výhodné, na druhú stranu, niektoré príchody sa taktiež odsunuli na neskôr," citoval zväz stanovisko púchovského hotela Wili.

Letecká preprava nad Európou sa postupne obnovuje po tom, čo sa minulý týždeň zastavili lety pre šíriaci sa mrak sopečného popola z Islandu. Slovensko uzavrelo svoj vzdušný priestor v piatok, obmedzenia zrušilo v pondelok. Letové prevádzkové služby na svojej internetovej stránke priebežne informujú o pohybe oblaku vulkanického popola.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu