Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Otcovia sa výchove detí vyhýbajú, prenechávajú ju ženám

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí muži ponechávajú výchovu svojich ratolestí stále najmä na ženy, hoci väčšina z nich je presvedčená o rovnakej zodpovednosti oboch rodičov za deti a domácnosť.

Rodičovský príspevok poberá asi 130.000 ľudí, z nich len zhruba dve percentá tvoria muži. Dôvodom sú najmä zaužívané predstavy o žene ako opatrovateľke a mužovi ako živiteľovi rodiny. Vyplynulo to z výročnej správy o stave rodovej rovnosti, ktorú predložilo ministerstvo práce.

Rodičovskú dovolenku vlani čerpalo podľa ministerských štatistík v priemere 135.374 ľudí mesačne, z nich 2424 bolo mužov. Najviac otcov (3435) za posledných šesť rokov poberalo rodičovský príspevok v roku 2005. "Z takmer 98 percent ide o matky detí, pričom otcovia tvoria od 2,1 do 2,6 percenta zo všetkých poberateľov rodičovského príspevku," zhodnotilo viacročný vývoj ministerstvo.

Nepomer otcov a matiek v starostlivosti o deti sa podľa autorov správy prejavuje aj na výrazne nižšej zamestnanosti žien v porovnaní s mužmi, ak majú najmenej jedno dieťa do šesť rokov. Otcovia po narodení dieťaťa podľa niektorých výskumov trávia tiež viac času v práci. "Môže ísť o snahu nahradiť rodine ušlý príjem matky (...) alebo vyhýbanie sa rodičovským povinnostiam pod vplyvom tradičnej deľby starostlivosti o deti," píše sa v správe.

Postoje mužov i žien v starostlivosti o dieťa sa však podľa autorov správy postupne menia. S rovnakou mierou zodpovednosti za starostlivosť o deti a rodinu súhlasilo podľa posledného prieskumu takmer 93 percent Slovákov. Predkladatelia správy však upozornili, že tento postoj sa vzťahuje najmä na niektoré voľnočasové aktivity.

Matky dominujú aj vo výchove detí v neskoršom veku. Zatiaľ čo pracujúce ženy sa podľa posledného prieskumu kvality života v Európskej únii starajú o deti a učia sa s nimi 22 hodín týždenne, muži o polovicu menej (11 hodín). Vareniu a domácim prácam venujú ženy v priemere 17 hodín týždenne, muži deväť.

Rodičia na Slovensku majú nárok zvyčajne na polročnú materskú dovolenku, počas ktorej dostávajú 55 percent zo svojej hrubej mzdy, a rodičovskú dovolenku trvajúcu do troch rokov veku dieťaťa. Maximálna suma rodičovského príspevku sa od januára zvýšila na 256 eur zo 164,22 eura. Nárok na štátnu dávku v tejto výške majú len otcovia a matky, ktorí pred nástupom na dovolenku v určenom období odpracovali minimálne 270 dní a počas rodičovskej dovolenky sa vzdajú akéhokoľvek príjmu z pracovného úväzku. Po dovŕšení dvoch rokov veku dieťaťa klesne štátna podpora na 164,22 eura.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu