Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Záujem o darovanie krvi vlani vzrástol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Záujem ľudí o darovanie krvi v predchádzajúcich rokoch na Slovensku vzrástol. Kým v roku 2004 zaznamenali zdravotníci asi 156 tisíc odberov, v roku 2008 ich bolo približne 195 400. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií.

Výsledky za vlaňajšok ešte nebol k dispozícii, ale podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre transfuziológiu Mirka Peprného sa priaznivý trend pravdepodobne udržal.

"Je zrejmé, že každým rokom stúpa počet odberov, tým aj objem darovanej krvi," povedal Peprný. Dôvodom vyššieho počtu darovaní krvi môže byť podľa neho aj nárast výjazdov zdravotníkov do regiónov. Vlani tvorili takzvané mobilné asi pätinu zo všetkých odberov, priblížil.

Počet darcov sa napriek nárastu odberov výraznejšie nezvýšil. V roku 2008 ich bolo takmer 116.000. Čoraz viac ľudí sa však podľa skorších informácií Slovenského červeného kríža zapája aj do akcie Valetínska kvapka krvi. Počas troch februárových týždňov krv darovalo viac než 20.000 ľudí, čo bolo najviac v 15-ročnej histórii kampane. Napríklad v roku 2007 sa do nej zapojilo necelých 11.500 darcov.

Väčšina z odobratej krvi sa podľa Peprného použije na pomoc pacientom. Niektoré prípravky - najmä erytrocytové, však majú obmedzenú trvácnosť. Tie po uplynutí 42 dní už nie je možné podávať, a preto sa jedno až dve percentá z nich nevyužijú, vysvetlil odborník. Taktiež sa podľa neho stáva, že sa úplne nevyčerpajú všetky zásoby niektorých krvných skupín z rezerv jednotlivých krvných bánk. "Určitá krvná skupina ako naschvál "nejde" na odbyt," poznamenal. V lete totiž zvyčajne krv chýba, ale v iných obdobiach jej môže byť nadbytok. Používať nemožno ani krv od darcov, u ktorých sa neskoršími virologických vyšetreniami zistí napríklad výskyt infekcie HIV či žltačky.

V susednom Česku v predchádzajúcom období naopak darcov krvi ubúdalo. V roku 2008 ich bolo evidovaných zhruba 280.000, o päť rokov skôr to bolo pritom takmer 370.000 ľudí.

Krv môžu darovať zdraví dospelí ľudia s hmotnosťou aspoň 50 kilogramov. Odoberá sa jej zvyčajne 450 mililitrov, samotný odber trvá zväčša päť až 15 minút.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu