Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Cez Veľkú noc v prevádzke ešte 20 lyžiarskych stredísk

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Napriek výraznému otepleniu v posledných dňoch sa bude počas Veľkej noci lyžovať ešte v dvadsiatke lyžiarskych stredísk. Okrem najvyššie položených zjazdoviek sa však po sviatkoch chystá väčšina prevádzkovateľov lanoviek a vlekov sezónu ukončiť.

Najviac snehu, do 90 centimetrov, leží na svahoch Vysokých a Nízkych Tatier. Otvorené budú zjazdovky na oboch stranách Chopka, na Štrbskom plese aj v Tatranskej Lomnici. Podľa hovorkyne spoločnosti Tatry Mountain Resorts Kataríny Šarafínovej budú vleky v prevádzke aj po Veľkej noci. Lyžuje sa aj na najvyššie položenej zjazdovke v Lomnickom sedle, kde bol začiatkom sezóny nedostatok prírodného snehu.

Väčšina ostatných lyžiarskych stredísk sa borí s rýchlym úbytkom snehu a po predĺženom víkende chcú sezónu ukončiť. Na Donovaloch zostalo ešte 20 centimetrov technického snehu na zjazdovke Záhradište, no teplota sa v utorok vyšplhala takmer na desať stupňov Celzia. "Robíme všetko preto, aby sme boli na Veľkú noc otvorení," povedal hovorca strediska Miroslav Dobrota. Koniec sezóny plánujú po sviatkoch aj v strediskách Veľká Rača, Skipark Ružomberok, na Čertovici a pravdepodobne aj v Plejsoch pri Krompachoch. V stredisku Vrátna zatiaľ o ukončení sezóny nerozhodli.

Prevádzkovatelia predovšetkým nižšie položených lyžiarskych stredísk dúfajú, že zvyšky snehu im do Veľkej noci pomôže uchovať avizované ochladenie s nočnými teplotami pod bodom mrazu.

Veľká noc býva pre horské strediská, pokiaľ to počasie dovolí, posledným vrcholom sezóny. Aprílovú lyžovačku si podľa predbežných rezervácií horských hotelov prídu v tomto roku vychutnať tisícky turistov. Podľa oslovených hoteliérov návštevníci pre zhoršujúce sa snehové podmienky pobyty neodhlasujú. Naopak, oproti bežnej sezóne majú výrazne viac postelí rezervovaných napríklad na Plejsoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu