Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Riadia križovatky, na ktoré nevidia!

BRATISLAVA - Viete, odkiaľ sú riadené svetelné križovatky v Bratislave? Dispečerský pult je na Policajnom riaditeľstve na Špitálskej ulici v budove U dvoch levov. Hoci muži zákona môžu prostredníctvom počítačov ovplyvniť tok dopravy v meste, reálnu situáciu na uliciach nevidia. Chýbajú im totiž kamery!

Z dispečerského strediska môžu policajti zasiahnuť priamo na 68 svetelných križovatkách. "Keby sme mali zábery z kamier na križovatkách, mohli by sme prejazdy áut viac koordinovať," vraví zástupca krajského policajného šéfa Stanislav Jankovič. Donedávna boli policajné kamery na Šafárikovom a Kamennom námestí. Ktosi však pred mesiacom presekol kábel a obrazovky stmaveli. Rovnako je nefunkčných 12 ďalších starých obrazoviek spred 23 rokov, keď bratislavské stredisko riadenia dopravy otvorili. Dopravní policajti tak na križovatky "vidia" iba prostredníctvom vysielačiek svojich kolegov.

Našťastie počítaču, ktorý riadi križovatky, pomáhajú detektorové spínače na približne tretine svetelných križovatiek na okrajoch mesta. Sú najmä v Karlovej Vsi, Dúbravke a Petržalke. "Pod povrchom ciest sú zabudované senzory, ktoré zaznamenávajú frekvenciu prechodu áut. Informácie idú do počítača, ktorý riadi svetelnú signalizáciu na križovatkách," dodáva Jankovič. Priepustnejšie križovatky na okraji paradoxne preplňujú centrum mesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu