Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia rozložila zločineckú skupinu prevádzačov

BRATISLAVA - Zločineckú skupinu prevádzačov sa podarilo policajtom definitívne rozložiť počas štvrtkového zásahu v okolí miest Trebišov, Michalovce a Dunajská Streda.

Ako na tlačovej besede informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Korch, polícia zadržala 14 členov prevádzačskej skupiny, pričom ďalší traja sú v súvislosti s touto trestnou činnosťou vo väzbe už od februára.

Pri deviatich domových prehliadkach zaistili dôkazový materiál ako sú mobilné telefóny, Sim karty, financie, rôzne listinné dôkazy a prerobená nelegálne držaná guľová zbraň.

Táto zločinecká skupina vznikla v priebehu roka 2004 a aktívne sa podieľala na prevádzaní nelegálnych migrantov z ázijských krajín cez ukrajinsko-slovenskú štátnu hranicu. Utečencov prevádzali pešo a v skupinách od 30 do 75 osôb. Zabezpečovali ich transport do vnútrozemia, ubytovanie i transport k západným hraniciam Slovenskej republiky s cieľom dopraviť ich do krajín západnej Európy. Šestnásťčlennú skupinu tvorilo 15 Slovákov a jeden Poliak. Všetci sú už obvinení z trestného činu nedovoleného prekročenia štátnej hranice a prevádzačstva, ktorý spáchali ako zločinecká skupina.

Počas svojho fungovania si zarobili na nelegálnej činnosti najmenej 4,5 mil. korún. Nelegálni migranti v krajine svojho pôvodu zaplatili 5 500 amerických dolárov, pričom členovia slovenskej prevádzačskej skupiny inkasovali po 500 dolárov. Za túto sumu zabezpečili migrantom prevoz, ubytovanie a stravu. "Ich činnosť bola vysoko konšpiratívna. Na motorových vozidlách určených na prevoz používali odcudzené evidenčné čísla, aby sa sťažila identifikácia vodičov," skonštatoval Korch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu