Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

KBS schválila vyučovanie náboženstva v materských školách

Konferencia biskupov
Konferencia biskupov

DONOVALY - Katolícki biskupi združení v Konferencii biskupov Slovenska (KBS) dnes schválili štátny vzdelávací program výučby náboženstva v materských a špeciálnych školách.

Učiteľky či katechéti by mali deťom v predškolskom veku vysvetľovať najmä to, že boh je dobrý, povedal generálny sekretár KBS Marián Chovanec. Výučbu náboženstva v iných ako cirkevných materských školách umožnil parlament, podmienkou je záujem rodičov.

Doteraz sa mohli deti stretnúť s hodinami náboženstva v cirkevných materských školách. Náboženstvo či náboženskú výchovu môžu v prípade záujmu rodičov zabezpečiť zástupcovia všetkých na Slovensku registrovaných cirkví a náboženských spoločností.

Väčšine učiteľov zatiaľ chýba na výučbu náboženstva potrebná prax i vzdelanie. Zástupcovia KBS preto navrhli, aby mohli náboženstvo učiť aj vyštudovaní pedagógovia s maturitou z katolíckeho náboženstva.

Skúšky by vraj mohli absolvovať na cirkevných stredných školách. Ďalšou možnosťou je, že v materských školách budú náboženstvo učiť katechéti, ktorí si doplnia pedagogické vzdelanie. "Preferujeme prvú možnosť," povedal Chovanec.

Upozornil, že deti majú bližší vzťah k učiteľkám. Jedným z ďalších bodov, ktorými sa KBS zaoberala, bola plánovaná návšteva pápeža Benedikta XVI. na Slovensku. Duchovní vlani pozvali hlavu katolíckej cirkvi na oslavy výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda 5. júla 2012, Vatikán však odpovedal, že termín zatiaľ nemôže potvrdiť.

"Zároveň však túto možnosť nevylúčili, pri vhodnej príležitosti svoje pozvanie zopakujeme," dodal predseda KBS Stanislav Zvolenský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu