Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Talent z Popradu má nové husle

Nadaný deviatak najradšej hráva rómske pesničky.
Nadaný deviatak najradšej hráva rómske pesničky.

POPRAD - Jeden z najväčších popradských husľových talentov Pavol Pišta (15) má nový nástroj! Včera mu ho daroval popradský primátor Anton Danko (46). Peniaze na kúpu huslí poskytol primátor zo špeciálneho fondu, pretože rodina mladého hudobníka by si ich nemohla dovoliť.

Starší nástroj českého výrobcu v hodnote 12-tisíc korún našiel Pavol v Kežmarku. "Nové husle potrebujem na budúce štúdium na Strednej umeleckej škole v Košiciach. Tie, ktoré som mal doteraz, nie sú také kvalitné. Tieto sú ľahšie. Ani necítim, že mám niečo v ruke," povedal mladý hudobník.

Talent vraj zdedil po starom otcovi, ktorý tiež hral na husliach. Ľubozvučný nástroj zobral prvýkrát do rúk ako 5-ročný. Odvtedy poctivo cvičí, denne minimálne dve hodiny. Klasiku veľmi neobľubuje. Najradšej hráva rómske pesničky. Jeho veľkým vzorom je husľový virtuóz Ján Berky-Mrenica.

Odmalička chodí po súťažiach. Hráva aj vo folklórnom súbore Letnička. Jeho umenie už mohli obdivovať ľudia nielen doma, ale i v Čechách a Poľsku.

Žiak deviatej triedy už presne vie, čo by chcel v živote robiť. "Chcel by som vyštudovať umeleckú školu a stať sa učiteľom," prezradil nadaný huslista.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu