Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Komunisti podľa Fica do roku 1989 plánovali lepšie

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico chce dosiahnuť zhodu na tom, aby každá vláda vychádzala zo Stratégie rozvoja slovenskej spoločnosti. K dokumentu, ktorý vypracovala Slovenská akadémia vied, bola dnes verejná oponentúra.

Fico zároveň zdôraznil, že ak bude aj po júnových parlamentných voľbách Smer-SD vo vláde, programové vyhlásenie vlády bude vychádzať z tejto stratégie. Fico zdôraznil, že stratégiu nevypracovali úradníci na ministerstvách, ale odborníci z akadémie.

Európa podľa Fica čelí novým výzvam a preto je dôležité poznať trendy. Vláda dala vypracovať stratégiu Slovenskej akadémii vied, aby poznala stav slovenskej spoločnosti. Ide o analýzu ťažkostí, pred ktorými stojíme.

Fico v prejave zdôraznil potrebu strategického plánovania. To bolo podľa neho pred rokom 1989 lepšie ako po ňom. Tvorba strategického plánovania je podľa premiéra potrebná pre strategické plánovanie a riadenie spoločnosti.

Zároveň uviedol, že je za vytvorenie Centra pre strategické riadenie ako zložky exekutívy vlády. Predseda vlády priznal vo svojom prejave, že Lisabonská zmluva bola podceňovaná a vnímaná len ako právny dokument.

Nie je to však tak, pretože má vplyv aj na kvalitu života v európskom priestore. V súčasnosti Lisabonská zmluva stabilizuje sociálne výdobytky spoločnosti. Fungovanie štátu podľa Fica má po roku 1989 veľké rezervy.

Vytvoril sa štát v štáte, ktorým sú samosprávne kraje. Zdôraznil potrebu prerozdelenia kompetencií medzi štátom a samosprávou a tiež potrebu znovu zadefinovať funkcie štátu.

Na Slovensku musí byť tiež podľa Fica trvalé vysoké tempo hospodárskeho rastu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu