Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dôchodkyňa prehrala s Počiatkom súd o byt v lukratívnej štvrti

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Dôchodkyňa Mária Fiderická z Bratislavy prehrala spor o byt, o ktorý sa 11 rokov súdila s ministrom financií Jánom Počiatkom. Krajský súd v Bratislave dnes zamietol jej odvolanie. Bývalej majiteľke bytu v lukratívnej časti pod Bratislavským hradom sa nepodarilo dokázať, že oň prišla podvodom. Počiatkovi tiež bude musieť zaplatiť súdne trovy.

Dôchodkyňa tvrdila, že prišla o byt nevedome, pretože ho chcela použiť len ako záruku za pôžičku. V skutočnosti však v roku 1997 podpísala kúpnu zmluvu. "Nebol preukázaný naliehavý právny záujem na určení neplatnosti týchto zmlúv," uviedol dnes v právoplatnom rozsudku krajský súd.

Podľa Fiderickej bol naliehavý záujem v tom, že dodnes nemá kde bývať a vzhľadom na svoj vek si byt už ani nemôže kúpiť. Striedavo býva u svojich detí. Nové bývanie nemala zabezpečené ani v čase, keď byt predala. To však Počiatek vo svojom písomnom vyjadrení označil za nepodstatné.

Fiderická vraj dvojizbový byt neďaleko Bratislavského hradu plánovala založiť na získanie pôžičky 200.000 Sk (podľa konverzného kurzu 6638 eur). Urobila tak preto, lebo jej dcéra potrebovala vrátiť peniaze bývalému priateľovi. Práve on zohnal Počiatka, ktorý pôžičku poskytol, tvrdila dôchodkyňa.

Počiatek však namietal, že u notára podpísali nielen záložnú, ale aj kúpno-predajnú zmluvu a dôchodkyňa si vraj potom mala vybrať, či byt založí, alebo predá. Nakoniec mu ho predala za 500.000 Sk (podľa konverzného kurzu 16.597 eur), uviedol.

Dôchodkyňa sa však podľa svojich tvrdení o tom, že byt je predaný, dozvedela, až keď chcela o niekoľko mesiacov po stretnutí u notára peniaze vrátiť. Krátko na to Počiatek byt predal a nová majiteľka ho vraj Fiderickej ponúkla na odkúpenie za 1,3 milióna korún (43.152 eur). Byt odvtedy menil majiteľov niekoľkokrát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu