Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia odmietla Paludov podnet na vedenie NS

Peter Paluda
Peter Paluda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Trestné oznámenie sudcu Najvyššieho súdu Petra Paludu na vedenie súdu na čele s bývalým ministrom spravodlivosti Štefanom Harabinom polícia odmietla.

Potvrdila to dnes hovorkyňa polície Andrea Polačiková. Paluda kritizoval rozhodnutia nového vedenia o organizačných zmenách na súde, zastavení odmien či nevyplatení časti mzdy. Sudca mal s Harabinom už skôr spory. Spolu s ďalšími sudcami a mimovládnymi organizáciami odmietol jeho zvolenie na čelo Najvyššieho súdu.

"Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru vec odmietol," povedala Polačiková. Poznamenala, že nebol dôvod na začatie trestného konania. Paludovým podnetom sa mala pôvodne zaoberať špeciálna prokuratúra, ktorá ho neskôr postúpila na Úrad boja proti organizovanému zločinu.

Paluda napadol rozvrh práce súdu, keď po novom mali o odvolaniach proti verdiktom Špecializovaného trestného súdu rozhodovať všetky trestné senáty a nie len vybrané. Podnet sa vzťahoval aj na zrušenie miest 12 zamestnancov vrátane vedúcej elektronickej podateľne, zastavenie odmien všetkým sudcom, ktorých vyplatenie schválila ešte Harabinova predchodkyňa, a nevyplatenej časti platu sudcom, ktorí rozhodovali o odvolaniach Špeciálneho súdu. Súdna rada, ktorej Harabin predsedá, následne Paludovi pozastavila výkon funkcie.

Harabin sa v minulosti bránil, že zmenami v práci Najvyššieho súdu chcel dosiahnuť, aby súd rozhodol o prípadoch, ktoré sa niekedy ťahali viac ako dva roky. Od rušenia miest si sľuboval väčšiu efektivitu súdu. Nevyplatenie odmien zdôvodňoval tým, že by ich dostali aj sudcovia, ktorí umožnili prepustenie z väzby údajného člena podsvetia odsúdeného Špeciálnym súdom na doživotie. Pri chýbajúcich príplatkoch sa zas odvolal na finančný audit a kontrolu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu