Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Csáky: Odškodniť klientov nebankoviek, Mečiar podporí

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Čiastočné odškodnenie klientov skrachovaných nebankových subjektov, ktoré na marcovú schôdzu parlamentu predkladá opozičná SMK, podporí vraj aj šéf koaličnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii TV Markíza.

Zvyšné parlamentné strany sú však podľa skorších vyjadrení zväčša proti odškodneniu. Vládna koalícia ešte v roku 2006 sľúbila, že poškodeným ľuďom ich ujmu vynahradí, no sľub doposiaľ nenaplnila.

Nebankové spoločnosti ako BMG Invest, Horizont Slovakia, Drukos, AGW a ďalšie, ktoré vkladateľom sľubovali vysoké výnosy, v minulosti pripravili niekoľko stotisíc Slovákov celkovo asi o 25 miliárd korún (829,85 milióna eur).

Poslanci SMK navrhujú, aby sa na odškodnenie postihnutých použilo 120 miliónov eur. "Zahlasovať zahlasujem," povedal Mečiar o predlohe SMK. Pri kontrole nebankových subjektov totiž poľa neho zlyhal aj štát. Nespresnil však, či návrh podporí celá jeho strana.

Zároveň iniciatíve SMK vyčítal, že sa ňou len snaží zapôsobiť na bývalých klientov nebankoviek ako potenciálnych voličov. "Je tam 230.000 ľudí, pán Csáky si myslí, keď ich teraz osloví, že ho budú za to voliť," vyhlásil. V minulosti SMK ako člen bývalej vlády odškodnenie odmietala.

Csáky však pripomenul, že súčasná vláda sa k vyplateniu bývalých klientov nebankových subjektov zaviazala v programovom vyhlásení. "Niečo týmto ľuďom sľúbili a chcú ich oklamať ešte raz. Teraz im dáme možnosť, aby hlasovali za vlastný vládny program," povedal Csáky.

Ministerstvo financií, ktoré by podľa predloženého návrhu peniaze malo vyplácať od januára 2011, poslancom SMK odkázalo, rozpočet s týmto výdavkom nepočíta. Csáky síce tvrdil, že peniaze nemusia smerovať zo štátneho rozpočtu, nevysvetlil však jednoznačne, z akých zdrojov by mali pochádzať.

Viacerých bývalých zástupcov nebankových subjektov medzičasom odsúdili, procesy však neukázali, kde skončili peniaze klientov. Mečiar už dlhšiu dobu tvrdí, že má zoznam ľudí, vrátane politikov, ktorí sa na krachu spoločností obohatili.

Odmieta ho však zverejniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu