Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Opozícia chce od Fica post šéfa ÚVO

Šéf ÚVO Béla Angyal
Šéf ÚVO Béla Angyal

BRATISLAVA – Opozícia chce presadiť na čelo Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) svojho nominanta. Tri opozičné strany dnes vyzvali premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby kabinet vymenoval za šéfa úradu ich kandidáta, pretože súčasnému predsedovi úradu Bélovi Angyalovi v marci vyprší funkčné obdobie.

Angyal sa dostal do vedenia ÚVO za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) ako nominant SMK. V súčasnosti ho opozícia už za svojho reprezentanta nepovažuje a obviňuje ho zo spolupráce s koalíciou. M

eno uchádzača, ktorý by mal úrad viesť, ani jedna z opozičných strán nezverejnila. Podľa Dzurindu má svojho nominanta okrem SDKÚ-DS zrejme aj KDH a SMK. Šéf SDKÚ-DS pripustil, že vláda opozícii nemusí vyhovieť.

Požiadavku však obhajoval tým, že počas jeho predchádzajúcej vlády sa stal predsedom Najvyššieho kontrolného úradu nominant vtedy opozičnej ĽS-HZDS Ján Jasovský. Fico podľa Dzurindu navyše v minulosti tvrdil, že opozícia má právo vybrať predsedu ÚVO.

Premiér na požiadavku reagoval, že miesto šéfa ÚVO patrí opozícii. Naznačil však, že pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré budú v júni, k jeho vymenovaniu nedôjde. O novom predsedovi úradu sa tak rozhodne až po tom, čo bude známe zloženie nového kabinetu.

"Vždy sme boli a budeme za to, aby na čele ÚVO stál opozičný predstaviteľ," vyhlásil Fico. Angyal bol pôvodne členom SMK, neskôr prestúpil do neparlamentnej strany Most-Híd. Dzurinda mu vytkol spoluprácu s vládnymi stranami, napríklad postup úradu pri tendri na prevádzkovateľa systému elektronického výberu mýta.

V súťaži zvíťazilo po vylúčení ďalších uchádzačov konzorcium s najvyššou cenu. "Nemáme informácie o tom, že by začal pracovať kolaborujúco s vládou, a sme presvedčení, že ani SDKÚ-DS nemalo, len sa blížia voľby," reagoval Most-Híd v stanovisku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu