Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico sa chytil do vlastnej pasce, tvrdí Frešo

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa podľa SDKÚ-DS chytil do vlastnej pasce. Ako uviedol vo svojom vyhlásení Pavol Frešo, „stavanie schém a náhodných prepojení cez rôzne firmy po celom svete ukazujú, že nie SDKÚ-DS, ale predseda vlády osobne môže mať problém“.

Dnešné medializované informácie o tom, že garáž z firmy Interblue vedie na Slovensko, podľa neho stavajú celú kauzu do nového svetla.

Americká spoločnosť Interblue Group, ktorej Slovensko pod cenu predalo emisné kvóty, má prostredníctvom iných spoločností nepriamu súvislosť s bývalou firmou premiéra Fica. Napísali to dnes viaceré médiá. Stopa od Interblue podľa Hospodárskych novín a týždenníkov Trend a Plus 7 dní vedie cez zhodné adresy a ľudí. Riaditeľ tlačového odboru Úradu vlády Branislav Ondruš akékoľvek prepojenie premiéra s Interblue poprel.

„Ešte aktuálnejšou ako v minulosti je otázka, prečo Robert Fico odvolal ministra životného prostredia Jána Chrbeta, ktorý v lete minulého roka chcel priniesť na vládu zrušenie zmluvy s Interblue Group, ktoré by mohlo z veľkej časti prekaziť emisný kšeft súčasnej vlády. A možno aj dôvody, prečo chce ísť Robert Fico tak veľmi osobne do Švajčiarska, sú nakoniec úplne iné, ako ich prezentoval,“. uviedol Frešo.

SDKÚ-DS sľubuje, že celú kauzu bude ďalej sledovať a analyzovať aj najnovšie prepojenia. „Nedovolíme Robertovi Ficovi, aby ju prekrýval svojimi účelovými výmyslami. Sme presvedčení, že v najbližšom čase sa ľudia na Slovensku dozvedia, kto ich okradol o viac ako dve miliardy korún“, uviedol Frečo vo svojom vyhlásení.

Premiér podľa médií v minulosti vlastnil 51 percent akcií firmy R.F. Development. Svoj podiel predal, v dozornej rade však ešte do roku 2007 zostala jeho manželka Svetlana. R.F. Development sa neskôr premenoval na Elwing Slovakia. Konateľom Elwingu je podľa obchodného registra Josef Vařejčko, ktorý zastupuje i ďalšiu firmu s podobným názvom a rovnakým sídlom Elwing Slovakia I. Majiteľom Elwingu Slovakia I je v súčasnosti firma Elwing Limited sídliaca v Londýne, napísali médiá. Elwing podľa HN sídli na rovnakej adrese ako dve spoločnosti, ktoré podľa skorších tvrdení Fica boli zapojené do údajného priania špinavých peňazí SDKÚ-DS.

Denník napísal, že na čele londýnskeho Elwingu stál Michael Ian Bulliman z Dubaja. Ďalšie firmy tohto muža sídlili na rovnakej adrese v americkom štáte Washington, ako mala kontroverzná firma Interblue. Interblue navyše registrovala rovnaká firma ako ďalšie Bullimanove spoločnosti, doplnili HN. Na Bullimanove firmy upozornil pred niekoľkými dňami v internetovej diskusii na portáli denníka Sme istý čitateľ.

Plus 7 dní zas zistil, že Elwing Slovakia sídli na rovnakej bratislavskej adrese ako desiatky firiem, ktoré zrejme "na kľúč" zakladala Zuzana Herichová. Tá je podľa týždenníka spolukonateľkou v istej českej firme, pričom jej spoločníčka z firmy Brenda Patricia Cocksedgeová založila ďalšiu spoločnosť na rovnakej adrese ako Interblue. Herichová zároveň zakladala firmu Ibertax, súčasť konzorcia, ktoré na Slovensku získalo zákazku na zavedenie elektronického mýta 852 miliónov eur, hoci predostrelo najdrahšiu ponuku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu