Utorok4. jún 2024, meniny má Lenka, zajtra Laura

Praskajúce múry kláštora v Hronskom Beňadiku sú časovanou bombou!

Zobraziť galériu (3)

HRONSKÝ BEŇADIK - Pýcha obce visí nad hlavami jej obyvateľov ako Damoklov meč. Múry hronskobeňadického kláštora, stredoeurópskeho historického a architektonického skvostu, chátrajú a kamene padajúce z muriva ohrozujú ľudí!

Peniaze na opravu kláštorných a kostolných múrov však nemá ani štát, ani cirkev. "Na rekonštrukciu vzácnej kultúrnej pamiatky treba asi 50 miliónov. Väčšiu časť kláštora má v rukách cirkev, menšiu múzejníci," vysvetľuje starosta Stanislav Lopúch. Cirkev požiadala obec o odpustenie dane z nehnuteľnosti. "Žiaľ, nemohli sme jej vyhovieť, ale s poslancami sme sa dohodli, že peniaze z dane investujeme do oporného múru. Je len otázkou času, kedy sa zosype a zopakuje sa situácia, ako nedávno na Trenčianskom hrade. Už teraz občas padajú kamene na cestu," dodal starosta. So žiadosťou o príspevok pol milióna aspoň na oporný múr sa už obec obrátila na predsedu vlády i parlamentu, ale márne.

Ľuďom v obci osud kláštorných múrov nie je ľahostajný. Alžbeta Sviteková (78), obyvateľka domu priamo pod múrmi, sa bojí. "Kamene sa nám môžu zosypať na hlavu," povedala. Archeológovia Slovenského národného múzea v Bratislave povedali, že v bývalej sýpke kláštora, ktorá im patrí, by časom mal byť veľký depozitár archeologických predmetov a finančnou nádejou na rekonštrukciu sú európske fondy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu