Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tatry majú územný plán, asi ho však preverí prokuratúra

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry

KOŠICE - Mesto Vysoké Tatry má po 12 rokoch územný plán. Mestskí poslanci ho schválili na štvrtkovom zasadnutí. Plán napríklad určuje, ktoré plochy sú vyčlenené na výstavbu či rekreáciu. Hoci jeho príprava trvala rekordne dlho, časť obyvateľov je nespokojná a plán chce dať dokonca preveriť prokuratúre. Niektorí miestni poslanci sa zas obávajú novej rozsiahlej výstavby.

"Som rád, že sme plán schválili, je to závažný dokument, ktorý definuje rozvoj mesta na ďalších 15 až 20 rokov," povedal primátor Ján Mokoš. Plán podľa Mokoša výrazne rozlohu intravilánu mesta nezmenil, k mestu pričlenil niektoré zastavané pozemky, ktoré boli v minulosti za jeho hranicami. Výraznejšiu novú výstavbu v meste, ktoré leží v Tatranskom národnom parku, preto Mokoš neočakáva.

Príprava územného plánu trvala nečakane dlho aj pre udalosti v uplynulých rokoch. Mesto napríklad prehralo spor o Štrbské Pleso a prišlo o časť Podbanského. Do príprav zasiahla veterná katastrofa, neskôr požiar, a samospráva sa musela podľa Mokoša sústrediť na obnovu zničených častí. Rozhodovanie ovplyvňovali i úvahy o novej zonácii Tatier. No hoci sa o novom rozdelení ochranných pásiem hovorí už roky, zatiaľ sa zmenu schváliť nepodarilo.

Mesto sa preto po rokoch čakania rozhodlo, že plán príjme, poznamenal Mokoš. Napriek rokom prípravy samotný primátor priznáva, že plán nie je bezchybný. Aj v budúcnosti však vidí možnosti jeho čiastočných úprav. Návrh pripravovala pre mesto odborná architektonická spoločnosť, jej návrhy samospráva viackrát pripomienkovala.

Časť verejnosti má voči novému plánu výhrady. "Územný plán sa spracovával 12 rokov a prvý krát ho mohli obyvatelia vidieť len pred pár dňami, nemohli sa k nemu teda vyjadriť," uviedol kritik plánu Rastislav Brabec. Verejnosť sa k dokumentu podľa Brabca nemala možnosť vyjadriť ani počas jeho prípravy. Člen občianskeho združenia Pre Tatry plánu tiež vytýka, že v ňom chýbajú niektoré existujúce chodníky pre peších či to, že sa zmenili viaceré prístupové cesty. Brabec spochybňuje aj proces obstarávania, preto ho chce napadnúť na prokuratúre.

Proti novému plánu hlasovali dvaja z jedenástich mestských poslancov. Poslanec za KDH Pavol Stano napríklad upozornil, že plán predpokladá nárast počtu lôžok pre turistov na o 9500. Aj súčasné kapacity pritom podľa neho zostávajú často nenaplnené. "Akékoľvek nové projekty budú musieť riešiť územným a stavebným konaním, verejnosť bude mať vždy možnosť sa k nim vyjadriť," uviedol Mokoš.

Mesto Vysoké Tatry, skladajúce sa z 15 pôvodných osád, ktoré do jedného administratívneho celku spojili po druhej svetovej vojne, má približne 4400 obyvateľov. Za asi 20 rokov ich počet klesol o viac ako tisícku. Prednedávnom sa v médiách objavili informácie, že finančná skupina J&T chce do mesta nasťahovať stovky nových rodín, tie majú byť údajne impulzom na ďalší rozvoj Vysokých Tatier.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu