Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Súd oslobodil chirurga obžalovaného z úplatku

ilustračné foto
ilustračné foto

PEZINOK - Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes oslobodil bratislavského chirurga Romana Bánskeho spod obžaloby z brania úplatku. Hoci lekár podľa súdu úplatok žiadal a prijal, skutok vraj nie je trestným činom, o čom už skôr rozhodol Ústavný súd. O verdikte informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa voči verdiktu odvolal.

Lekár v roku 2005 údajne žiadal od pacientky úplatok 18 tisíc korún (597 eur) za zväčšenie pŕs, hoci žena za zákrok zaplatila už v pokladni. Preberanie úplatku zachytila polícia, s ktorou žena spolupracovala. Bánsky však odmietol, že by išlo o úplatok. Lekár napokon uspel na Ústavnom súde, podľa ktorého nešlo o zákrok určený na záchranu zdravia, preto sa naň nevzťahujú tresty za korupciu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

"Špecializovaný trestný súd dnes oslobodil spod obžaloby obžalovaného, pretože skutok nie je trestným činom," povedala Kudjáková. Upozornila, že súd bol viazaný predchádzajúcimi uzneseniami Najvyššieho súdu a Ústavného súdu.

Lekára prvý raz odsúdil Špeciálny súd v Pezinku, ktorý sa zaoberal aj korupciou. Najvyšší súd neskôr podmienečný trest znížil o pol roka na 18 mesiacov s 30-mesačným odkladom; lekár mal zaplatiť tiež pokutu 20 tisíc korún (664 eur) a nesmel 18 mesiacov vykonávať svoje povolanie. Ústavný súd následne dovtedajšie rozhodnutia súdov zrušil a prípad vrátil na nové konanie.

Obvineniam z brania úplatkov čelili v minulosti aj ďalší lekári. Začiatkom júna minulého roka napríklad podmienečne prepustil súd v Trenčíne z väzenia bývalého primára ortopedického oddelenia trenčianskej nemocnice Pavla Patra, ktorý bol za korupciu odsúdený na dva roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu