Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Dievčatá dobiehajú chlapcov v pití alkoholu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

KOŠICE – Na Centrálnom príjme (CP) Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach zaznamenali v roku 2009 celkovo 108 prípadov, kedy museli ambulantne ošetriť alebo hospitalizovať pre otravu alkoholom mladého človeka. V takmer polovici prípadoch išlo o dievča.

Ako informovala hovorkyňa detskej nemocnice Viera Horniaková, alarmujúci je nárast počtu opitých dievčat, ktoré sa takmer vyrovnali chlapcom. V priemere nemali ani 15 rokov.

Horniaková uviedla, že z celkovo 56 vlani prijatých opitých chlapcov ambulantne ošetrili 25. Ich priemerný vek bol 17 rokov. Na Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny alebo iných oddeleniach nemocnice skončilo ďalších 23 mladíkov, v priemere 15 a polročných. Na 52 prípadov narástol v roku 2009 počet alkoholom intoxikovaných dievčat. Ambulantne ošetrili 23 z nich, pričom v priemere mali 15 a pol roka. Hospitalizovali 29 dievčat s priemerným vekom 14 a pol roka.

Absolútny rekord v ťažkej opitosti drží 18-ročný mladík, ktorého našli v bezvedomí pred športovou halou s fľašou vodky. V čase, keď ho priviezli do nemocnice mal 4,1 promile alkoholu v krvi. Dievčatá sa však emancipujú, dvom z hospitalizovaných slečien vo veku 16 a 18 rokov namerali 3,54 a 3,53 promile.

Fakt, že alkohol je jednou z najdostupnejších drog potvrdzujú aj raritné prípady. Na centrálny príjem v košickej detskej fakultnej nemocnici vlani prijali chlapčeka, ktoré nemal ani štyri roky. Dieťa malo v krvi 1,08 promile alkoholu, pričom rodičia ho priviezli až po tom, ako trikrát upadol do bezvedomia. Chlapca pravdepodobne pomýlila fľaša malinovky, do ktorej dospelí preliali lacné jablčné víno. Nepozornosť sa podpísala pod ďalší prípad, kedy si dvojročné dievčatko odpilo z fľaštičky, v ktorej mala jeho stará mama podomácky vyrobený liek na kolená – silnú

V snahe reagovať na závažný problém pitia alkoholických nápojov mladistvými bola minulý rok prijatá novela zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb. Účinná sa stala 4. júna 2009, keď bola zverejnená v Zbierke zákonov. Podľa zákona učitelia, riaditelia škôl, lekári, štátni, obecní a železniční policajti musia povinne nahlasovať obciam a mestám popíjanie neplnoletých.

DFN Košice si túto povinnosť plní od účinnosti novely, t. j. od začiatku júna 2009. Vlani bolo Magistrátu mesta Košice zaslaných 60 oznámení o požití alkoholu maloletými či mladistvými. Nevyriešený z pohľadu nemocnice však naďalej ostáva problém predčasne ukončených hospitalizácií. Podmienkou úhrady hospitalizácie je minimálne 24-hodinový pobyt pacienta na oddelení. V prípade, ak si rodič odvedie dieťa skôr a hospitalizácia je ukončená reverzom, kritérium pre úhradu nie je splnené. Nemocnici potom za starostlivosť o opité dieťa nikto nezaplatí.

Opité deti sú stále veľkým problémom pre lekárov, sestry i spolupacientov. Neexistujúce záchytné izby pre opilcov a fakt, že za dieťa je považovaný mladý človek až vo veku 18 rokov +364 dní spôsobuje, že medzi malými pacientmi sa ocitnú už fakticky dospelí opilci. Ich často agresívne, ťažko zvládnuteľné správanie zamestnáva zdravotnícky personál na úkor vážne chorých detí, ktoré sú traumatizované a ohrozené. Takúto skúsenosť majú na všetkých detských klinikách a oddeleniach, kde boli mladí opilci privezení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu