Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dilema: Toalety či tajná chodba?

Mesto chce mať verejné WC na vzácnom nálezisku za každú cenu. Zobraziť galériu (4)
Mesto chce mať verejné WC na vzácnom nálezisku za každú cenu.

TRENČÍN - Osud tajnej chodby, ktorú našli v Trenčíne pri hĺbení základov WC, je neistý! Mesto trvá na tom, že na mieste nálezu budú stáť 5-miliónové záchody. Chodbu prípadne pridá do projektu tak, aby ju mohli obdivovať návštevníci toaliet. Archeológovia zas dúfajú, že chodba sa stane atrakciou, ale bez záchodov. Pamiatkari nevylučujú, že mesto bude musieť WC postaviť inde.

Archeológovia zatiaľ pracujú na výskume chodby, ktorej časť pochádza zo 16. storočia a patrila k opevnenému predbrániu. Je vysoká 1,8 a široká 1,3 metra a zatiaľ z nej odkryli šesť metrov. Vnútri našli keramiku, fľaše aj zubné kefky zo 17. až 20. storočia. Jeden črep však pochádza dokonca až z 13. storočia! Podľa povesti by chodba mohla dokonca ukrývať poklad hradného pána Matúša Čáka Trenčianskeho.

Pamiatkari povolili, aby súčasne s archeológmi pokračovali aj robotníci v kopaní základov toaliet. Mesto totiž aj napriek vzácnemu nálezu trvá na tom, že záchody budú stáť podľa plánu práve na Sládkovičovej ulici. "Nepočítame s možnosťou, že tam nebudeme môcť postaviť WC," povedal hovorca mestského úradu Tibor Hlobeň. Podľa riaditeľky Krajského pamiatkového úradu Evy Gazdíkovej však až ďalší výskum ukáže, či toalety budú môcť postaviť práve na tomto mieste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu