Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vyšetrovanie korupcie mestských policajtov je ukončené

BRATISLAVA - Návrhom na podanie obžaloby vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii ukončil vyšetrovanie korupcie troch bratislavských mestských policajtov. Prokurátorovi navrhol obžalovať Olivera O., Dušana K. a Romana B. z prijímania úplatku.

Mestskí policajti v službe žiadali od cudzincov pokuty za priestupky. Po prevzatí peňazí cudzincom nevystavovali pokutové bloky, čím pre seba získavali úplatky. Polícia korupciu začala vyšetrovať na podnet cudzincov, ktorí kontaktovali svoje zastupiteľské úrady na Slovensku. Oliver O., Dušan K. a Roman B. sú stíhaní na slobode. Hrozí im trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Ako agentúru SITA informovala Jana Pôbišová, 47-ročný Nemec bol v marci 2002 na návšteve Bratislavy. Autom vošiel na parkovisko na Suchom Mýte cez Hurbanovo námestie. Následne ho kontrolovali príslušníci Mestskej polície Bratislava, Oliver O. a Dušan K. Od cudzinca žiadali za porušenie dopravného značenia „zákaz vjazdu“ pokutu 5 tisíc korún.

Pri udeľovaní pokuty sa mestskí policajti Nemcovi vyhrážali odobratím vodičského preukazu. Nemec nemal v hotovosti dosť slovenských korún. Mestskí policajti súhlasili aj s eurami. Nemec zaplatil za priestupok 2 tisíc slovenských korún a 50 eur Oliver O. a Dušan K. peniaze vzali, Nemcovi však nevystavili blok o ich zaplatení. Mestskí policajti ako verejní činitelia prijali takýmto spôsobom úplatok.

V druhom prípade 60-ročný Rakúšan vošiel v novembri 2002 autom na Primaciálne námestie v Bratislave. Zastavili ho príslušníci Mestskej polície Bratislava Oliver O. a Roman B. Od Rakúšana žiadali za spáchanie priestupku 5 tisíc korún. Rakúsky občan nemal slovenské peniaze. Mestskí policajti preto od neho žiadali približne 70 eur. Rakúšan nemal ani túto sumu, preto dal mestským policajtom 50 eur. Oliver O. a Roman B. peniaze prevzali, ale cudzincovi nevystavili blok o ich zaplatení, čím pre seba prevzali úplatok.

Prípad korupcie mestských policajtov vyšetrovali rôzne útvary polície. Po vzniku Úradu špeciálneho prokurátora boli spisy zaslané na Úrad boja proti korupcii. Podľa Pôbišovej v mestskej polícii ešte pracujú dvaja stíhaní. O ukončení vyšetrovania mestská polícia ešte oficiálne nevie, povedal pre agentúru SITA hovorca mestskej polície Peter Pleva. Dodal, že ak stíhaní policajti v MsP ešte pracujú a súd ich uzná vinnými, budú prepustení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu