Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Piaristom ukradol vzácny kalich za 7000 eur, predal za 70!

ilustračné foto
ilustračné foto

TRENČÍN – Päťapolročné väzenie si vyslúžil 32-ročný Jaroslav Sika z Trenčína, ktorý v júni minulého roka ukradol vzácny strieborný kalich z Piaristického kostola v Trenčíne.

Okrem toho vlani stihol okradnúť štyroch ľudí o tisíce eur. Sika uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, ktorú dnes schválil Okresný súd v Trenčíne. Trest si muž odsedí vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. “Okresný súd zároveň obvinenému uložil ochranné protitoxikomanické liečenie ústavnou formou. Rozsudok je právoplatný,” uviedol hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Sika v júni prišiel do Piaristického kostola na Mierovom námestí v Trenčíne a pýtal od farára sto eur. Vyzeral ako bezdomovec a tvrdil, že peniaze potrebuje. Keď mu farár ponúkol menšiu sumu, Sika nesúhlasil. Následne využil farárovu nepozornosť a vzal kalich, ktorý využívali pri obrade. Strieborný pozlátený barokový kalich z konca 17. storočia má hodnotu sedemtisíc eur, Sika zaň získal 70. Už na druhý deň ho však chytila polícia a kalich sa vrátil späť piaristom.

Okrem krádeže kalichu stihol Sika dva mesiace predtým okradnúť 81-ročnú ženu priamo v jej rodinnom dome v Drietome. Vošiel jej do domu, keď sa zobudila, snažil sa ju násilím zavrieť v skrini. Napokon ju zamkol v kúpeľni. Utrpela modriny a rezné rany na prstoch. Ženu okradol o 40 eur a šperky za 300 eur. Ten istý mesiac od 71-ročnej ženy z Trenčína vymámil pod zámienkou dopravnej nehody 750 eur, peniaze však nevrátil.

V júni, už po krádeži kalicha, stihol spáchať ešte dva trestné činy. Niekoľko dní nato vošiel zadným vchodom do reštaurácie a personálu ukradol mobilný telefón a peňaženku s 320 eurami. V júli v Trenčíne na Ulici Duklianskych hrdinov v byte, kde ho pustil majiteľ, zas ukradol voľne položenú peňaženku s dokladmi, platobnými kartami a hotovosťou 1 885 eur.

Trest 66 mesiacov si Sika vyslúžil za zločin obmedzovania osobnej slobody, zločin krádeže, prečin porušovania domovej slobody, dvojnásobný prečin krádeže a prečin podvodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu