Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hladiny riek stúpajú, škody zatiaľ nespôsobili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hladiny viacerých riek a potokov na východnom i strednom Slovensku sa po víkendových dažďoch zvýšili, úroveň tretieho stupňa dosiahli počas dňa napríklad toky v Bánovciach nad Bebravou či v dedine Michaľany v trebišovskom okrese. Rozvodnený živel zatiaľ majetok ľudí nepoškodil, vo väčšine lokalít nemuseli zasahovať ani hasiči.

"Roňava pri obci Michaľany zatiaľ príbytky ľudí neohrozila, stúpnuť by musela zhruba o dva metre," povedal službukonajúci operačný dôstojník trebišovských hasičov. Poznamenal, že riečka sa vyliala z koryta pri obciach Luhyňa a Lastovce na Zemplíne; zatiaľ však zaplavila iba polia. Roňava stúpla podľa internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) za posledných osem hodín o zhruba 1,5 metra. Úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity dosiahla aj ďalšia rieka na východnom Slovensku, a to Olšava pri Bohdanovciach, ktorá popoludní prekročila hranicu 180 centimetrov.

Situácia sa naopak upokojila na Hornej Nitre na rieke Bebrava, ktorej hladina klesla z 360 na 314 centimetrov. "Do oblasti sme nemali ani jeden výjazd," zhodnotil zástupca hasičov z Bánoviec nad Bebravou.

Banskobystrickí hasiči mali dnešok tiež pokojný. Zasahovať však museli v sobotu, kedy postavili umelú hrádzu z vriec v mestskej časti Zvolena Neresnica. V dedinke Lieskovec vo zvolenskom okrese zas pomáhali po tom, čo rozvodnená riečka vytopila dva domy.

Vodné toky stúpli po snežení a následnom oteplení a dažďoch počas týždňa. SHMÚ v ďalších dňoch predpokladá dážď alebo sneženie vo vyšších polohách, výraznejšie ochladenie neočakáva. Meteorológovia tiež upozornili na stúpajúce hladiny riek tiež na severe krajiny.

Povodne zasiahli Slovensko aj počas posledných Vianoc, kedy znepríjemnili sviatky najmä obyvateľom banskobystrického a košického regiónu. Záplavy, ktoré spôsobilo prudké oteplenie a dažde, si koncom minulého roka vyžiadali dva životy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu