Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MK SR žiada 6,4 mil. Sk na platy nových zamestnancov univerzitky

BRATISLAVA - Zrekonštruovaná Univerzitná knižnica v Bratislave (UKB) potrebuje pre rozšírenie priestorov a služieb prijať v tomto roku 85 nových pracovníkov.

Ministerstvo kultúry (MK) preto predložilo do pripomienkového konania návrh na vyčlenenie 6 416 000 korún z rezervy vlády na ich platy. Ako pre SITA povedal riaditeľ UKB Tibor Trgiňa, ak návrh prejde, knižnica a multifunkčné centrum budú mať v pracovných dňoch prevádzku do 21:00 respektíve do 22:00, v sobotu od 09:00 do 16:00. Po výbere a zaškolení pracovníkov by sa mohla dvojzmenná prevádzka spustiť od mája, odhadol Trgiňa. V prípade primeraného záujmu bude knižnica a multifunkčné centrum otvorené aj v nedeľu.

Ako sa uvádza v návrhu, v súčasnosti má knižnica 179 zamestnancov, ktorí nemôžu plniť všetky úlohy. Alternatívou by bola jednozmenná prevádzka od 09:00 do 16:00 a limitovaný rozsah knižničných a kultúrnych služieb. "Dôsledkom by však bolo, že jedna z najväčších investícií v rezorte ministerstva kultúry v ostatných rokoch by nebola dostatočne využitá," argumentuje MK v návrhu. Knižnica potrebuje nových knihovníkov, reštaurátorov, systémových programátorov, informátorov, údržbárov a odborných referentov. Okrem toho sú potrební ľudia na externé práce - na ochranu objektov, upratovacie a reštauračné služby a podobne.

Rekonštrukcia stála 496,98 milióna korún. Dotoval ju štátny rozpočet a úver z Európskej rozvojovej banky CEB. Revitalizovali sa budovy na Klariskej ulici (kláštor klarisiek), na Michalskej a Ventúrskej ulici (palác uhorskej komory) a Ventúrskej ulici (palác Leopolda de Pauliho). Knižnicu slávnostne otvoria 14. apríla a verejnosť ju začne využívať 19. apríla.

V tomto roku sa dokončí aj posledná fáza rekonštrukcie - vybudovanie knižných skladov v areáli Lisztovej záhrady. Nezávisle od sektoru knižných služieb bude pôsobiť aj multifunkčné kultúrne centrum so širokou ponukou kultúrnych aktivít. Bude organizovať výstavy, koncerty či konferencie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu