Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rusko sľubuje, že dodávky ropy nepreruší

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Rusko údajne nepreruší dodávky ropy cez Ukrajinu na Slovensko a do ďalších štátov. Ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi (Smer-SD) to dnes povedal jeho ruský kolega Sergej Šmatko, informovalo tlačové oddelenie ministerstva.

Moskva predtým varovala Európsku úniu pred možným prerušením dodávok suroviny južnou vetvou ropovodu Družba na Slovensko, do Česka a Maďarska. Dôvodom boli vraj spory medzi Ruskom a Ukrajinou pri preprave ropy.

"Ruský minister informoval Ľubomíra Jahnátka o podpísaní zmluvy o dodávkach a transporte ropy medzi ruskou a ukrajinskou stranou. Šmatko ubezpečil, že v roku 2010 k prerušeniu dodávok ropy nedôjde," uviedlo slovenské ministerstvo hospodárstva.

Hroziacim výpadkom dodávok ruskej ropy, od ktorých je Slovensko v súčasnosti takmer úplne závislé, sa dnes zaoberala aj Bezpečnostná rada štátu. Slovensko má podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zásoby ropy a ropných výrobkov na viac ako 94 dní.

Bratislavská rafinéria Slovnaft by v prípade prerušenie dodávok ropy z Ruska mohla využiť ropovod Adria, ktorý vedie od pobrežia Jadranu. "Na túto situáciu sme pripravení, v prípade nutnosti môže Slovnaft prostredníctvom ropovodu Adria plnohodnotne pokryť domácu spotrebu," povedal Anton Molnár, hovorca Slovnaftu, ktorý patrí do maďarskej skupiny MOL. Slovnaft ročne spracuje približne šesť miliónov ton ropy, dve tretiny produktov vyváža.

Rusko začiatkom roka zastavilo na približne dva týždne dodávky zemného plynu cez Ukrajinu. Pre výpadok dovozu komodity z Ruska, od ktorého je Slovensko závislé, muselo viacero veľkých podnikov prerušiť výrobu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu