Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Slovensko prepustilo predsedníctvo v OECD Taliansku

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Slovensko prepustilo budúcoročné predsedníctvo Rade Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Taliansku, povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

OECD združuje 30 hospodársky najsilnejších štátov sveta s demokratickým zriadením a trhovou ekonomikou.

"Dohodli sme sa s Talianskom a ustúpili sme naše predsednícke miesto Taliansku výmenou za podporu našej kandidatúre do ďalšieho obdobia a podpore Talianska našim iným kandidatúram, na ktorých nám výnimočným spôsobom záležalo," uviedol Lajčák.

Taliansko podporovalo Slovensko pri rozhodovaní o umiestnení sídla európskej Agentúry pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky, pripomenul rozhlas. V tomto súboji však Bratislava neuspela, sídlo agentúry bude v slovinskej Ľubľane.

Hlavným cieľom OECD je dosiahnutie maximálneho tempa hospodárskeho rastu v členských krajinách, rastu zamestnanosti, vzostupu životnej úrovne pri zachovaní finančnej stability, ako i rozširovanie svetového obchodu.

Rada OECD sa schádza spravidla raz do roka na úrovni ministrov alebo stálych zástupcov členských krajín v OECD. Je to hlavný politický orgán organizácie, tvorí ju 30 veľvyslancov alebo ministrov členských krajín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu