Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bratislava: Mesto mrakodrapov

Národná banka Slovenska 111 m
Národná banka Slovenska 111 m

BRATISLAVA - V hlavnom meste máme tri mrakodrapy vyššie ako 100 metrov. Plánuje sa výstavba ďalších vysokých domov. Vtip je však v tom, že vedenie mesta nemá žiadnu koncepciu výstavby výškových domov!

Bratislave chýba vízia budovania mrakodrapov. Zatiaľ sa nenašiel nik, kto by ju vypracoval. Magistrát hlavného mesta už 10 rokov nemá svojho architekta a urbanistická štúdia mesta by mala byť schválená až tento rok. "Pri umiestňovaní výškových budov hodnotíme len vizuálne a dopravné kritériá. Potrebný je aj súhlas pamiatkarov," povedala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.

A tak jediným rešpektovaným kritériom pre limitovanie výšky budov je ochranné pásmo letiska. "Siaha do vzdialenosti 15 kilometrov od náletového kužeľa letiska. Budovy v jeho dosahu by nemali presiahnuť 100 metrov," hovorí Martina Nemcová z Leteckého úradu. Výnimkou je len sídlo Národnej banky Slovenska (111 m), Slovenská televízia (107,5 m) a Presscentrum (105,3 m). Zato napríklad v Dúbravke, Devínskej novej Vsi či za Petržalkou je možné postaviť až 150-metrové mrakodrapy a mimo mesta aj vyššie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu