Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyrúbali 243 stromov!

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA - Hlavné mesto stratilo ďalší park. Motorové píly sa rozozvučali na bratislavskom nábreží pri Parku kultúry a oddychu. Za obeť padlo 243 zdravých stromov a asi 13 skupín krovitých porastov. Po starom zelenom parku, ktorý sme poznali dlhé roky, zostala iba spomienka a slzy ochranárov. Na mieste vyrastie polyfunkčný komplex RiverPark.

Ochranári stáli a bezmocne sa prizerali na pád jedného stromu za druhým, ktoré padali ako kolky pri bowlingu. "Investori zneužívajú to, že niektoré plochy sú neudržiavané či zdevastované. Ako argument uvádzajú, že prostredie zveľadia," tvrdí Ľubica Trubíniová z Bratislavského ochranárskeho združenia. Ochranári vyzbierali viac ako 2 600 podpisov od občanov, ktorí nesúhlasili s výrubom. "Nekompromisný výrub sa dotkne všetkých ľudí, ktorí sem chodili napríklad športovať, alebo bývajú v tejto oblasti," dodáva Ľubica Trubíniová.

Na celú kauzu má celkom iný názor spoločnosť J&>;T, ktorá tu chce postaviť polyfunkčný komplex RiverPark. "Po dokončení projektu sa stane nábrežie atraktívnou pešou trasou. Vysadíme tu 122 nových stromov. Naša spoločnosť poskytne Starému Mestu 8 miliónov korún ako náhradu za hodnotu vyrúbaných stromov," informoval hovorca spoločnosti Maroš Sýkora. Celý projekt by mal podľa neho priniesť rozvoj mestu a spoločenské využitie nábrežia. "Namiesto džungle, v ktorej sa usídlili bezdomovci, mesto získa moderný projekt, ktorý nás posunie bližšie k európskym metropolám," dodáva Sýkora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu