Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Euro sme zaviedli v ideálnom čase, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Slovensko podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zaviedlo euro v ideálnom období, keď sa o vstupe krajiny do Európskej menovej únie rozhodlo ešte pred vypuknutím svetovej hospodárskej krízy.

Predseda vlády to vyhlásil na konferencii venovanej prvému roku používania eura na Slovensku. V prípravách aj samotnom prechode na novú menu môže byť Slovensko podľa neho vzorom pre iné krajiny.

"Som absolútne presvedčený o tom, že sme chytili doslova posledný eurový vlak. A nastúpili sme doňho, pretože niekoľko rokov tento vlak na cestu po Európe určite vypravený nebude," vyhlásil Fico.

Slovensko sa stalo 16. členom eurozóny ako prvá z krajín Vyšehradskej štvorky na začiatku roka. Česko, Poľsko a Maďarsko podmienky na zavedenie eura nesplnili. Niektoré krajiny únie si ešte nestanovili termín, v ktorom by euro chceli prevziať. "Nie je jednoducho pravdepodobné, že by v roku 2011, 2012 alebo možno 2013 ďalšia krajina splnila podmienky a stala sa súčasťou tohto naozaj elitného klubu," tvrdil premiér.

Podľa októbrového vyhlásenia Medzinárodného menového fondu však má Estónsko šancu prijať euro v roku 2011. Tento termín si krajina určila vo svojom novom pláne. Susedné Česko oznámenie časového plánu vstupu do eurozóny odložilo pre ekonomické problémy spôsobené celosvetovou krízou a pád vlády.

Minister financií Ján Počiatek na konferencii poznamenal, že nová mena priniesla Slovensku viac výhod ako rizík. "Zavedenie eura odbúrava bariéry v konaní tak podnikateľov, vlády, ako aj občana, znižuje transakčné náklady, odstraňuje kurzové riziká, sprehľadňuje cenové relácie a urýchľuje celý proces konvergencie Slovenska k vyspelým európskym krajinám," povedal. Od členstva krajiny v eurozóne očakáva, že v budúcnosti podporí rast ekonomiky, tvorbu pracovným miest a zvyšovanie životnej úrovne.

Podľa eurokomisára Maroša Šefčoviča bude ešte potrebné prijať ďalšie opatrenia, aby Slovensku mohlo zo zavedenia novej meny vyťažiť maximum. "Bude samozrejme potrebné realizovať ďalšie kroky, či to je fiškálna konsolidácia v budúcom období, či sú to potrebné opatrenia pre podnikateľský sektor, dôležité opatrenia na trhu práce a takisto aj potrebné skvalitňovanie činnosti v oblasti vzdelávania, v oblasti investícií do vedy a výskumu," uviedol Šefčovič.

Guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko pripomenul, že samotné euro nevyrieši všetky ekonomické problémy. Do tých sa dostali viaceré európske ekonomiky napriek prijatiu spoločnej meny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu