Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Aktivista demonštroval pred políciou, postriekal stenu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Policajti dnes zadržali občianskeho aktivistu Tibora Novotku, ktorý údajne demonštroval pred policajným riaditeľstvom proti stíhaniu františkánskych mníchov a nevyšetreným vraždám kňazov z čias bývalého režimu.

Polícia muža podozrieva, že postriekal múr v blízkosti policajného riaditeľstva, potvrdila hovorkyňa bratislavského krajského riaditeľstva Tatiana Kurucová. Na zadržanie aktivistu médiá upozornil šéf Nezávislých kresťanských odborov Slovenska Anton Čulen. "Demonštroval proti ľavicovým extrémistom v policajnom zbore, proti neodôvodnenému stíhaniu františkánskeho rádu v lete tohto roku, a zároveň proti neochote vyšetriť vraždy kňazov za komunistického režimu," tvrdil.

Novotka demonštráciu vopred ohlásil, doplnil. Muža podľa Kurucovej predviedli pre podozrenie zo spáchania prečinu poškodzovania cudzej veci. "Muž je nateraz podozrivý z toho, že postriekal múr na Račianskej ulici a tým poškodil cudzí majetok. Výška škody zatiaľ vyčíslená nie je," tvrdila Kurucová, podľa ktorej u Novotku našli tri spreje. Pozornosť médií a občianskych aktivistov vzbudilo nedávne obvinenie troch františkánskych mníchov, ktorí boli podozriví z údajného zneužívania dvoch chlapcov.

Polícia následne ich stíhanie navrhla zastaviť, keďže chlapci neskôr svoje výpovede zmenili a zo sexuálneho zneužívania obvinili rodinného známeho. Predstavitelia rehole od začiatku tvrdili, že ide o vykonštruované obvinenie; františkánskych mníchov sa zastali aj katolícki biskupi združení v Konferencii biskupov Slovenska. Prečo muž protestoval aj proti údajnému extrémizmu v radoch policajtov, Čulen nespresnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu