Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmrzačil dieťa a ušiel, dostal podmienku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Na priechode pre chodcov zrazil päťročného chlapca a ani mu neposkytol pomoc! Banskobystrický súd dnes Jánovi D. (22) z Malachova vymeral trest na 30 mesiacov podmienečne a zákaz viesť motorové vozidlá na päť rokov.

Sudca uznal mladého muža za vinného, že ako vodič auta Daewoo Nexia na riadne vyznačenom priechode z nedbanlivosti zrazil dieťa a po nehode ušiel bez toho, aby obeti poskytol pomoc. Chlapec utrpel zranenia s doživotnými následkami.

Tragická nehoda sa stala blízko pošty a autobusovej zastávky na Sládkovičovej ulici v Banskej Bystrici v auguste 2008 okolo 20:00. Ján D. smeroval do mestskej časti Kremnička, pričom na štvorprúdovej komunikácii pred priechodom pre chodcov prechádzal z ľavého do pravého jazdného pruhu, pretože pred priechodom stálo iné osobné auto. Chlapec sa vytrhol z rúk matke a spoza stojaceho auta vbehol do jazdnej dráhy Dexie. Ján D., ktorý tvrdil, že dieťa nevidel, do neho narazil. Spôsobil mu poranenia hlavy, mozgu, chrbtice s poškodením miechy, zlomeniny kľúčnej a stehennej kosti a poškodenie centra dýchania. Chlapcovi, ktorý je zhodou okolností synom vodičovho bratanca, tak spôsobil celoživotný následok s neschopnosťou samostatného aktívneho života s odkázaním na domácu umelú pľúcnu ventiláciu.

Podľa sudcu technika jazdy Jána D. bola absolútne nesprávna. Ak pred priechodom stálo iné vozidlo a nemal cez neho výhľad, nemal prejsť druhou časťou priechodu. Podľa znalca šiel asi 60 kilometrovou rýchlosťou, čo nebolo primerané na úseku, kde je frekvencia chodcov vyššia. Dokonca sa „myšičkou“ usiloval predísť ďalšie vozidlo, ktoré jazdilo v pravom pruhu. Znalec vyhlásil, že ak by auto šlo rýchlosťou 48 kilometrov za hodinu, chlapec by stihol prebehnúť.

Po nehode Ján D. nezastavil a z miesta činu odišiel. Tvrdil, že bol v šoku. Vrátil sa až neskôr, po telefonáte otcovi. Vodičova obhajkyňa požadovala doplnenie znaleckého posudku, ale sudca jej nevyhovel. Poukázal na to, že posudok bol nezvykle rozsiahly, podrobný a vyčerpávajúci.

Súd zaviazal Jána D. aj osobne sa ospravedlniť zrazenému chlapcovi a jeho matke. Uložil mu povinnosť pravidelne raz mesačne chlapca navštevovať a prispievať mu na liečbu podľa svojich možností a schopností. Rozsudok nie je právoplatný. Vodič sa vzdal možnosti odvolať sa, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu