Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vianočné stromčeky nezdražejú a bude ich dosť

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA – Vianočných stromčekov má byť na trhu dosť. Vlani lesníci predali okolo 3500 kusov. Tento rok to bude podobne. Ceny by mali zostať od 6,64 za smrek do 12,45 za jedľu.

Lesníci stromy predávajú väčšinou na lesných správach v jednotlivých regiónoch. Predáva sa menej, lebo stromčeky pochádzajú v prevažnej miere z prerezávok a ich kvalita nemusí vždy zodpovedať predstavám zákazníkov. Predáva sa najmä borovica čierna alebo lesná a smrek obyčajný, jedľa biela len v nepatrnom množstve. Ceny vianočných stromčekov zostávajú na úrovni z minulého roku. V prvej kvalitatívnej triede pri výške do dvoch metrov bude smrek obyčajný stáť 6,64 eura, borovica lesná i čierna 10,94 eura a jedľa biela 12,45 eura za kus.

Lesníci budú predávať aj stromčeky z plantáží vianočných stromčekov. Vlani sa predalo približne tisíc stromčekov, tento rok sa pripravuje asi 700 kusov.

Čo robiť, aby zostal stromček čo najdlhšie čerstvý? Možno tomu napomôcť obnovením rezu a umiestnením stromčeka do nádoby s vodou v chladnom a pokiaľ možno vlhkom prostredí, čo najčastejšie porosiť vodou a presunúť do bytu a do stojana s vodou čo najtesnejšie pred sviatkami. Netreba však zabudnúť, že stromček nie je vhodné umiestňovať blízko vykurovacích telies.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu