Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Proti novej chrípke: Vetranie a odstup 2 metre!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Proti šíreniu vírusu novej chrípky pomôže okrem iného aj pravidelné vetranie miestnosti. Vírus sa rýchlejšie šíri v prekúrených priestoroch plných ľudí, napríklad v práci alebo na úradoch. Podľa odborníkovneho pomôže aj odstup od možného nakazeného človeka na jeden až dva metre. Naopak význam rúšok sa často preceňuje.

Rúška zachytávajú vírus, ktorý človek vydychuje. Uviedol šéf Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Prymula. Preto ich odporúča predovšetkým už nakazeným a chorým ľuďom, aby vírus nešírili ďalej. Nie je ale potrebné, aby si rúška nasadzovali zdraví ľudia, navyše niekde na ulici. Tam je to bezpredmetné. Zásadnou prevenciou je aj dôkladné umývanie rúk, dodal odborník.

Človek sa môže ľahko nakaziť v dopravných prostriedkoch, preto je dôležité umývať si ruky mydlom po každom kontakte vonku. Ochranné pomôcky, ako sú rúška, masky a rukavice, by sa mali používať na miestach, kde sú na to dôvody - napríklad na niektorých oddeleniach nemocníc, prípadne na úradoch.

Šíreniu pandémie pomôže aj prípadné uzavretie škôl. Podľa profesora to však vírus len spomalí, ale nezastaví. Kontraproduktívne je podľa neho preventívne užívanie antivirotík. To môže byť nebezpečné, pretože organizmus by si na liek mohol zvyknúť a liek by potom nezabral, keď to bude skutočne potrebné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu