Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Janiš: Prezident podpisom zákona naplnil zaviazanosť koalícii

Stanislav Janiš
Stanislav Janiš

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísaním zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa strategických spoločností podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislava Janiša naplnil svoju zaviazanosť vládnej koalícii.

""Podpisom porušil aj svoje slovo, keď tvrdil, že nebude podpisovať zákony, ktoré obsahujú nepriame novely, čo je aj tento prípad," povedal Janiš. Zákon je podľa Janiša proti nezamestnanosti a preto sa Gašparovič svojím podpisom bude vlastne podieľať na ďalšom raste nezamestnanosti u nás. SDKÚ-DS podľa Janiša pravdepodobne nenapadne zákon na Ústavnom súde SR, pretože ten nie je ústavným, ale je politickým nástrojom vládnej koalície. "Videli sme to pri pezinskej skládke či diaľniciach. Ústavný súd neurobí nič proti koalícii," dodal Janiš. Na základe nového zákona majetok firiem v konkurze, ktoré vláda označí za strategické, bude môcť kúpiť štát.

Podľa zákona môže pritom vláda za strategickú spoločnosť označiť firmu, ktorá je v konkurze, je dôležitá na ochranu zdravia, pre bezpečnosť štátu a riadny chod hospodárstva a má viac ako 500 zamestnancov, alebo pôsobí v sieťových odvetviach. Proti zákonu boli pritom okrem opozície aj zamestnávatelia, odborári či zahraničné obchodné komory pôsobiace na Slovensku, ktoré prezidenta vyzvali, aby zákon nepodpísal. Zákon nadobudne účinnosť zverejnením v Zbierke zákonov SR. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) od zákona očakáva, že napríklad zabráni hromadnému prepúšťaniu vo vybraných podnikoch, ktoré sa v čase krízy dostanú do problémov.

Podľa zákona bude môcť vláda vyhlásiť na návrh príslušného ministra podnik v konkurze za strategicky významný. Do rúk štátu sa tak budú môcť dostať väčšie firmy nad 500 zamestnancov alebo aj iné významné spoločnosti, napríklad dodávatelia energií. Podnik by mal po jeho stabilizácii štát opäť ponúknuť na predaj. Účinnosť nadobudne akonáhle bude zverejnený v Zbierke zákonov. Platiť má do konca roka 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu