Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Spochybnenie Špecializovaného súdu u ústavných sudcov neuspelo

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Ústavný súd SR odmietol 21. októbra prvú zo sťažností týkajúcich sa zákonnosti pôsobenia sudcov, ktorí prešli zo zaniknutého Špeciálneho súdu na novozriadený Špecializovaný trestný súd v Pezinku automaticky, bez pridelenia Súdnou radou SR.

Títo sudcovia pokračujú v pojednávaní prípadov otvorených už neexistujúcim Špeciálnym súdom pod hlavičkou nového súdu. Sťažnosť podal obžalovaný Ľuboš V., ktorý údajne patrí do východoslovenskej zločineckej skupiny Róberta O.. Podľa neho boli porušené jeho základné práva nebyť odňatý svojmu zákonnému sudcovi.

Po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR o neústavnosti Špeciálneho súdu (ŠS) a následnom vzniku Špecializovaného trestného súdu Ľuboš V. namietal zloženie senátu. Podľa neho totiž senáty nového súdu neboli zriadené v súlade so zákonom, keďže Súdna rada nerozhodla o pridelení, dočasnom pridelení alebo preložení sudcov na Špecializovaný trestný súd. "Z tohto dôvodu neexistuje zákonný sudca, ktorý by mohol v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky realizovať hlavné pojednávanie v sťažovateľovej trestnej veci," píše sa okrem iného v sťažnosti, ktoré v mene obžalovaného podala jeho advokátka na Ústavný súd SR. Rovnako namietali aj to, že Špecializovaný súd mal v čase pojednávania vypracovaný rozvrh práce v súlade so zákonom.

Ústavný súd v odôvodnení svojho rozhodnutia o odmietnutí sťažnosti uviedol, že "členov senátu, ktorí konajú v prípade sťažovateľa, treba považovať za zákonných sudcov z hľadiska legitimity ich postavenia ako sudcov Špecializovaného trestného súdu, keďže táto legitimita sa odvíja priamo zo zákona o Špecializovanom trestnom súde". Právo Špecializovaného trestného súdu kontinuálne pokračovať vo veciach začatých Špeciálnym súdom teda podľa Ústavného súdu vyplýva priamo zo zákona o Špecializovanom trestnom súde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu