Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bratislave povodne nehrozia napriek tomu, že Dunaj stúpa

BRATISLAVA - Hladina Dunaja síce v týchto dňoch stúpa denne o 25 centimetrov, napriek tomu povodeň Bratislave momentálne nehrozí. Primátora mesta Andreja Ďurkovského o tom dnes informovali zainteresovaní pracovníci odborných úradov a inštitúcií.

Ako dodala pre agentúru SITA hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, hydrometeorológovia a vodohospodári však musia intenzívne situáciu sledovať a v prípade upozorniť na možné nebezpečenstvo.

Podľa odborníkov sú síce obavy z možných povodní opodstatnené, ale očakávať sa dajú len v prípade prudkého oteplenia a intenzívnych zrážok. Podľa Danice Leškovej zo Slovenského hydrometeorologického ústavu otepľovanie preruší cez víkend prudké ochladenie. Ďalší vzostup hladín z topiaceho sa snehu možno preto očakávať až počas budúceho týždňa.

Peter Minárik zo Slovenského vodohospodárskeho podniku informoval primátora o kritických miestach v Bratislave, ktorými sú ľavostranné nábrežie Dunaja medzi Starým a Novým mostom, okolie Prístavnej ulice v Ružinove, Devín a Devínska Nová Ves. Na nábreží je problematický najmä oporný múrik, postavený v roku 1898, ktorý je v zlom stave, o niečo lepšie je na tam petržalská strana, kde je nábrežie o 40 cm vyššie.

Počas rokovania sa primátor podľa Chudinovej zaujímal o projekt protipovodňovej ochrany, na ktorý sú určené finančné prostriedky z európskych fondov. Podľa najnovších informácií prípravy na realizáciu protipovodňovej ochrany intenzívne pokračujú, najväčšie problémy sú v oblasti majetkovoprávnej, pretože v sledovanej oblasti sa nachádzajú všetky druhy inžinierskych sietí. Práce po vydaní stavebného povolenia by sa mali rozbehnúť na budúci rok, mali by trvať tri roky, drobné úpravy sa začnú robiť už v tomto roku na Viedenskej ceste.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu