Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico požiadal Sme o odpoveď, nepáči sa mu komentár

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico požiadal denník Sme o odpoveď na komentár, v ktorom noviny reagovali na niektoré jeho vyjadrenia o socializme. Právo na odpoveď premiér využil po prvý raz, hoci po schválení kontroverzného tlačového zákona vo vláde tvrdil, že norma je určená pre bežných ľudí, nie pre politikov. Napísal to dnes denník Sme.

"V čase prijatia terajšieho moderného tlačového zákona premiér nepredpokladal, že sa stane terčom až takej rozsiahlej nenávistnej kampane zo strany tlače," povedal o zmene Ficovho postoja riaditeľ tlačového odboru na úrade vlády Braňo Ondruš. Pre právo na odpoveď sa predseda vlády údajne rozhodol aj preto, že denníky nezverejňujú jeho žiadosti o opravu.

Sme v komentári, ktorý sa nepáči Ficovi, reagovalo na jeho vyhlásenia pri príležitosti 20. výročia novembrovej revolúcie. Premiér podľa denníka vo svojich prejavoch vyzdvihoval aj pozitíva socializmu, napríklad, že si ako študent právnickej fakulty zo štipendia našetril na svadobnú cestu na Maltu.

Za tieto výroky ho komentátor Sme kritizoval. "Dá sa to odbiť slovami, že študent Fico patril medzi tú privilegovanú vrstvu straníckych kádrov a ich nádejných rezerv, ktorá mala všetko, čo k životu potrebovala: materiálny dostatok a lojálnosť ku komunistickej ideológii, ktorá otvárala cestu k sľubnej kariére. Akurát je krajne nechutné, že sa nehanbí to vyťahovať na údajne vedeckej konferencii k nežnej revolúcii," písalo sa v komentári.

Fico tvrdil, že sa ho článok dotkol. Na právnickej fakulte v čase štúdia vraj nemal privilegované postavenie, lebo vtedy nebol členom strany. Premiérovu odpoveď denník zverejní v sobotu.

Tlačový zákon, ktorý vyvolal ostrú kritiku medzinárodných organizácií a vydavateľov, je účinný od júna minulého roka. Norma okrem iného zaviedla povinnosť zverejňovať reakcie politikov či iných čitateľov aj na pravdivé články.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu