Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Oslavy výročia v Bratislave: Odhalili Srdce Európy

Odhalenie pamätníka na Hviezdoslavovom námestí. Zobraziť galériu (7)
Odhalenie pamätníka na Hviezdoslavovom námestí.

BRATISLAVA - Oslavy 20. výročia pádu komunizmu sa v Bratislave sústredili najmä na podvečerné a večerné hodiny. Počas dňa sa dianie na uliciach hlavného mesta nelíšilo od bežných dní voľna. Oslovení ľudia by pritom vraj privítali rozsiahlejšiu manifestáciu.

Jediným dopoludňajším podujatím v centre mesta bola diskusia s medzinárodnou účasťou, Stredoeurópske fórum. Tá však bežných ľudí nelákala. "Deje sa niečo v meste? Chcela by som vyraziť kdesi do ulíc," pýtala sa na prechádzke približne 30-ročná mladá žena. Muža v dôchodkovom veku zase zaujímalo, kde môže vidieť lídrov revolúcie.

Predpoludním si pripomenul pád komunistickej strany aj prezident Ivan Gašparovič. Hlava štátu sa zúčastnila na pietnej spomienke pri pamätníku popravených a umučených politických väzňov na bratislavskom cintoríne v mestskej časti Ružinov.

Viacerí ľudia očakávali, že sa na prevratové udalosti bude spomínať na Námestí SNP, kde kedysi žiadali slobodu a demokraciu davy ľudí. Pôvodne si tento priestor rezervoval bratislavský magistrát, potom však odhalenie pamätníka - srdca z ostnatého drôtu presunul na Hviezdoslavovo námestie. Kým v Prahe zaplavili miesta niekdajších masových nepokojov stovky sviečok a prostredníctvom Tuzexu či bonov si ľudia mohli vyskúšať, ako sa pred rokom 1989 v bývalom Československu nakupoval nedostatkový tovar, priestor na bratislavskom Námestí SNP si revolúciu pripomínali najmä bezdomovci. Žartovali napríklad, že by mali byť vyhlásení za politických väzňov, pretože väčšiu časť svojho života strávili za mrežami.

Podobne ako v predchádzajúcich rokoch využili dnešný deň na zhromaždenie pravicoví extrémisti sústredení okolo Slovenskej pospolitosti. Pochod asi 130 ľudí z hlavnej bratislavskej stanice k parlamentu však mal pokojný priebeh. Pravicoví extrémisti sa dnes stretli aj v Prahe, kde proti nim zasahovala polícia.

Predstavitelia vlády si oslavy nežnej revolúcie naplánovali na večer v novej budove Slovenského národného povstania, opozícia uprednostnila vlastné podujatie v historickej časti divadla. Spomienku na november 1989 pripravili aj organizátori festivalu Pohoda v PKO.

Väčšina Slovákov na revolúciu spomína rada, v prieskumoch ju označujú za jednu z troch najdôležitejších udalostí novodobých slovenských dejín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu