Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je piatok trinásteho, tretíkrát a naposledy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poverčiví ľudia si po dnešku môžu vydýchnuť. Je sice piatok trinásteho a už tretí v tomto roku, ale ďalší sa v kalendári objaví až budúci august.

Stále do istej miery prežíva povera, že piatok trinásteho je nešťastný deň. To, že by piatok 13. skutočne priťahoval smolu, sa však nepreukázalo. Podľa štatistík sa v tento deň nestáva viac nehôd ako inokedy. Aj poisťovne tvrdia, že dlhodobo sú piatky trinásteho z hľadiska počtu hlásených škôd podpriemerné.

Prečo je piatok trinásteho v mnohých krajinách považovaný za nešťastný, sa presne nevie. Ide asi o spojenie viacerých povier naraz.

Ešte starí Rimania a Germáni piatok považovali za šťastný deň. S nástupom kresťanstva sa však pozitívne vlastnosti piatku čoraz viac potlačovali. V piatok bol ukrižovaný Ježiš Kristus, pri jeho poslednej večeri sedelo okolo stola 13 ľudí, pričom tým trinástym bol zradca Judáš. Z toho sa vyvodilo, že nikdy sa nemá pozvať 13 hostí.

S číslom 13 už starí Babylončania spájali všetko zlé, pretože číslo nasleduje po dvanástke, ktorá vraj naopak prinášala šťastie. Naopak v židovskom náboženstve je trinástka vyslovene šťastným číslom.

Matematicky vzaté sa piatok trinásteho vyskytuje najviac trikrát v roku. Tento rok vyšiel na február, marec a november. Budúci rok ale bude len jeden piatok s trinástkou v kalendári, a to v auguste.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu