Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Sudca Růžička nepríde o talár pre údajné prieťahy

Milan Růžička
Milan Růžička

BRATISLAVA - Sudca Okresného súdu vo Veľkom Krtíši Milan Růžička nepríde o talár pre údajné sedemročné súdne prieťahy, ako pôvodne žiadalo vedenie banskobystrického krajského súdu. Růžičku však dnes Disciplinárny súd potrestal odobratím polovice platu počas piatich mesiacov. Sudca sa môže voči trestu odvolať.

Sudca podľa senátu v roku 1999 nerozhodol o námietke voči exekúcii, prostredníctvom ktorej jedna z poisťovní vymáhala 40.000 Sk (podľa konverzného kurzu asi 1328 eur). Disciplinárny súd neuznal Růžičkove tvrdenie, že exekútor podal námietku až v roku 2006. "V súdnom spise sa žiadne podanie nenachádzalo, nebolo o čom rozhodovať," povedal dnes Růžička novinárom.

Růžička patrí k sudcom, ktorí podpísali petíciu Päť viet s kritikou súčasného vedenia justície. Po nástupe terajšieho predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina do kresla ministra spravodlivosti prišiel o miesto predsedu Okresného súdu vo Veľkom Krtíši. Sudcova advokátka označila za pomstu aj disciplinárne konanie voči Růžičkovi.

Napriek trestu sa bude môcť sudca vrátiť k svojej práci. Od marca mal zakázané viesť pojednávania, pretože mu hrozilo, že o svoju funkciu príde a v takýchto prípadoch majú sudcovia pozastavený výkon funkcie. Možnosť straty taláru však dnes zanikla už pred rozhodnutí Disciplinárneho súdu. Vedenie krajského súdu totiž návrh zmenilo pre Růžičkove dobré pracovné výsledky a žiadalo, aby mu počas šiestich mesiacov zrážali 60 percent z platu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu