Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zásahov horskej služby pribúda, tento rok 226!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

VYSOKÉ TATRY - Tri roky od spoplatnenia zásahov horskej služby počet úrazov turistov na horách pribúda. Záchranári zasahovali v tomto roku v 226 prípadoch, čo je o desať percent viac, ako za celý vlaňajšok.

Počet zásahov kopíruje návštevnosť, tá vo vysokohorskom prostredí v uplynulých rokoch stúpala, povedal dnes novinárom riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

"Úrazov pribúda, najmä v posledných mesiacoch, počet úrazov kopíruje návštevnosť, ktoré tiež postupne stúpa," uviedol Janiga. Oproti roku 2007 počet zásahov horských záchranárov stúpol takmer o 20 percent. V prvom roku po zavedení spoplatnenia pritom počet úrazov klesol.

Od začiatku roka zomrelo na horách 18 ľudí, z toho vo Vysokých Tatrách prišlo o život 12 ľudí, medzi nimi šiesti Slováci, štyria Poliaci a dvaja Česi. Počet obetí je podľa Janigu porovnateľný s predchádzajúcimi rokmi. Najčastejšou príčinou smrti bývajú náhle zdravotné komplikácie turistov.

Zásahy horskej služby sú spoplatnené od júla 2006. Turistov môže záchranná akcia stáť stovky eur, v prípade rozsiahlejšieho pátrania s využitím vrtuľníkov sa cena môže vyšplhať na tisícky eur. Tento rok napríklad horskí záchranári vyčíslili náklady na niekoľkodňové pátranie po mŕtvom českom turistovi v Nízkych Tatrách na takmer 14.200 eur (asi 427.000 Sk).

Nárast úrazov pritom záchranári začiatkom roku nepredpokladali. V Tatrách totiž na jar výrazne klesol počet turistov, v tomto období bol dokonca počet úrazov najnižší za uplynulých desať rokov, poznamenal Janiga. Návštevnosť však v lete najmä pre dobré počasie stúpla.

Záchranári chcú nehodám turistov napríklad predchádzať aj lepším poznaním lavín. Spolu s poľskými kolegami preto začali dvojročné mapovanie lavínových dráh, ktorého výsledkom bude úplný kataster lavín vo Vysokých Tatrách. Ten bude obsahovať väčšinu údajov o spadnutých lavínach, doplní ho aj digitalizovaný archív lavín, ktorý záchranári vedú od 60. rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu